Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkler kirazın ömrünü uzattı

Modern meyve bahçeleri ile yeri ürünleri dünyanın hemen her ülkesine ihraç eden Alara, yoğun Ar-Ge çalışmaları sonunda kirazda yeni bir çeşit ortaya çıkardı. Firma, yaklaşık 45 gün ilk günkü tazeliğini koruyan özelliğe sahip bu ürünü Çin'e ihraç etmeyi planlıyor.


Bursa, Çanakkale-Ezine, Mersin-Tarsus, Adana-Ceyhan ve Manisa-Salihli'deki modern meyve bahçelerinden yeni tür ve çeşitler geliştiren Alara Fidan bir ilke daha imza attı. Cirosunun yüzde 5'ini Ar-Ge çalışmalarına ayıran Alara Fidan, Uzakdoğu'ya ihraç edilebilecek kadar uzun süre tazeliğini koruyan bir kiraz çeşidi üretme başarısını gösterdi.

Alara Fidan CEO'su Yavuz Taner, Türkiye'nin 7 şehrindeki 15 meyve bahçesinde, 4 bin 500 dekarın üzerindeki bir alanda modern meyve bahçelerinde üretim yapıldığını hatırlattı. Her pazarı kendine göre değerlendirdiklerini ve o doğrultuda metot ve sistemler geliştirdiklerini söyleyen Yavuz Taner, üretimde henüz deneme aşamasında olduklarının altını çizdi. Avrupa pazarı yanında Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ve Ortadoğu pazarlarını kendilerine hedef belirlediklerini açıkladı.

"45 GÜN DAYANDIRDIK"

Meyve üretimini ve modern meyve ihracatını geliştirmek için değişik sistemler geliştirdiklerini ifade eden Taner, şu bilgileri verdi: "Kirazda Çin'e ihracatı başlatmayı istiyorduk. Bunun için de 30-35 gün muhafazaya dayanacak ve 10 günlük raf ömrü olan bir çeşide ihtiyacımız vardı. Yoğun Ar-Ge çalışmaları ile yeni bir kiraz türü keşfettik. Kendi bahçelerimizde üretimine başladık. 65 çeşit kiraz arasında bizi hedefe götürecek doğru ürünü bulduk ve bu yıl yaptığımız deneyimlerle 45 gün dayandırdık. Üretim, hasat ve hasat sonrası düzende dalından kopmuş tazeliğinde kalıyor. Gelecek yıl 20'şer tonluk 2 konteyner (gemi) ile 40 ton seviyesinde Çin'e ilk sevkiyatımızı yapacağız. Yaklaşık 5 yılda 500 tona çıkarma hedefini yakalarız."
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Türkler kirazın ömrünü uzattı, kiraz, meyvecilik, tarım, ziraat,
Link: Türkler kirazın ömrünü uzattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız