Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aktar ve baharatçılar denetimden geçti

İSTANBUL (CİHAN) - İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, aktar ve baharatçılarda satılan ürünlerin nizamnamelere uygunluğunu belirlemek ve tüketicilerin sağlıklarının korunması amacıyla denetim yaptı. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, alternatif tıp uygulamalarında önemli bir yeri olan aktar ve baharatçılardaki ürünlerin yeni düzenlemelere uygunluğunun test edildiğini belirtti.

İstanbul’daki aktar ve baharatçıların önemli bir bölümünün bulunduğu Mısır Çarşısı’nda bugün denetim hareketliliği yaşandı. İl Sağlık Müdürlüğü, Prof.Dr. Ali İhsan Dokucu’nun da yer aldığı bir ekiple iş yerlerini denetime çıktı. Denetim için gelen ekibi karşılarında gören esnaf ilk şaşkınlığını attıktan sonra görevlilerin sorularına cevap verdi. Bizzat Dokucu tarafından yapılan denetimde iş yerlerinde satılan baharat ve diğer bitkisel ürünlerin bulundurulma ve satılma şekli, üzerinde bulunması gereken isimler ve olmaması gereken etiketlerle ilgili inceleme yapıldı.

Dokucu ve beraberindeki görevliler aktar ve baharatçılara girerek hem bilgi verdi hem de aksaklıkların nasıl düzeltilmesi gerektiğini anlattı. Esnaf ile sohbet eden Dokucu, mevzuatta yer alan düzenlemelerin esnaf tarafından yerine getirilmesi için yaklaşık 2 aylık bir süre bulunduğunu belirtti. Bu süre içinde iş yeri sahiplerinin eksikliklerini tamamlamasını isteyen Dokucu, gerekli hassasiyetin esnaflar tarafından gösterilmesini beklediklerini kaydetti. Dokucu’ya esnaflar lokum ve şeker ikram etti.

Denetim hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Dokucu, aktar ve baharatçıların alternatif tıp uygulamalarında önemli bir yeri bulunduğunu ancak bu yerlerle ilgili hor kullanım ve ilaç zannı ile satış gibi olumsuzluklar bulunduğunu anlattı. Bu olumsuzlukların önlenmesi ve tüketicilerin korunması için denetlemeleri artırdıklarını belirten Dokucu, bu denetimlerle satışı yapılan mamüllerin nizamnameye uygunluğunun test edildiğini dile getirdi. Satandart Denetim Formu olarak hazırlanan evrakın bu denetimlerde doldurulduğunu ve denetim bu formdaki kriterlere göre yapılacağını anlatan Dokucu, Mısır Çarşısı’ndaki 30’a yakın baharatçı ve aktarın denetleneceğini dile getirdi. Dokucu ayrıca, denetimlerde özellikle 'endikasyon belirten ve şuna buna iyi gelir' şeklinde yazılar bulunan etiket ve ifadelere kesinlikle izin verilmeyeceğini sözlerine ekledi.

Denetimden geçen esnaflar uygulamaların bu şekilde takibinin yerinde olduğunu ve son iki yıldan bu yana etkin şekilde denetlendiklerini anlattı. Vatandaşlar da ilaç zannı ile satış yapılan iş yerlerine karşı denetimlerin sürmesini istedi. 

Ekleme Tarihi
21.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Aktar ve baharatçılar denetimden geçti
Link: Aktar ve baharatçılar denetimden geçti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız