Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bursa'dan Dünyaya Biber İhracatı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, 2011 yılında Türkiye genelinde 2 milyon ton biber üretildiğini, bu rakamın 133 bin tonunun Bursa'ya ait olduğunu bildirdi.


Uludağ İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursa Valiliği tarafından Yenişehir ilçesinde düzenlenen "Yenişehir'in Yıldızı Biber" konulu panele, UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, UYMSİB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şahingöz, Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil ve Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Kurt konuşmacı olarak katıldı.

Çalı, biber üretiminin ilçe ekonomisindeki yerine dikkati çekerek, 2011 yılında Türkiye genelinde 2 milyon ton biber üretildiği, bu rakamın 133 bin tonu Bursa'ya ait. Yenişehir'den 2011 yılında 20 bin ton biber ihraç edilmiştir. Yenişehir biber acısından çok önemli bir ilçemiz. Burada üretilen biberlerin yaklaşık yüzde 20'si ile ihracat yapılıyor" dedi.

Biber ihracatında ilk sırayı sivri biberin aldığını, dolmalık biber ve salçalık biberin en çok ihraç edilen biber çeşitleri olduğunu ifade eden Çalı,

"2011 yılında 49 ülkeye biber ihracatı gerçekleştirdik. En çok ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Avrupa Birliği'nin (AB) getirdiği zorunluluk kapsamında, ihraç edilen biberin yüzde 10'una zorunlu olarak analiz yapılıyor. Bu analiz zorunluluklarının kaldırılması için çalışıyoruz" görüşüne yer verdi.

UYMSİB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şahingöz de biberi ön plana çıkarmak için el ele verip mücadele etmek gerektiğini vurgulayarak, ihracatta yaşanan en büyük sorunun ilaç kalıntısı olduğuna dikkat çekti. Şahingöz, şunları kaydetti:

"Biberimizi ihraç ederken karşılaştığımız en büyük sıkıntılardan birisi olan biberdeki ilaç kalıntısı riskini asgariye indirmek zorundayız. Üreticilerin alın terinin paraya çevrilmesi gerekir. Üreticilerimiz zor şartlar altında ürünlerini yetiştiriyorlar. Fakat ne yazık ki tam anlamıyla emeklerinin karşılığını alamıyorlar."

Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil ise Boğazköy Barajı'nın tam anlamıyla devreye girmesiyle çiftçilerin rahatlayacağını belirterek, "Tarımda belgeli çalışmak zorundayız. Bugün ziraat odalarımız bünyesinde kullanılan

'Çiftçi Kayıt Sistemi' gibi yaptığımız işler belgeli ve kayıtlı olursa, sıkıntı yaşandığında bizler de tahsilat konusunda üreticiye yardımcı olabilelim" dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Kurt, dünya genelinde biberin ana vatanı olarak Amerika'nın bilindiğini hatırlatarak, "Dünyada en iyi tütün Makedonya'da yetişir, fakat en iyi biber de Yenişehir'de yetişiyor" diye konuştu.(AA)

Ekleme Tarihi
21.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bursa'dan Dünyaya Biber İhracatı
Link: Bursa'dan Dünyaya Biber İhracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız