Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çorum'da çeltik alımlarına başlandı
 
TMO Osmancık ajans yetkilileri, randevu usulüyle gerçekleştirilen alımların önümüzdeki hafta Kargı ve Dodurga ilçelerini de kapsayacağını belirtti. Osmancık'ta çeltik rekolte tahmini 20 bin 174 ton olarak görülüyor

ÇORUM (A.A) - Yeni sezon çeltik alımlarının Çorum'un Osmancık ilçesinde başladığı bildirildi.

     Osmancık Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ajans eksperi Sezai Karaduman, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bölgede çeltik hasadının başlaması ve TMO'nun 2012 çeltik müdahale alım fiyatını açıklamasıyla alımlara başlandığını söyledi.

     Çeltikte fiyatın ton başına bin 165 lira olarak açıklandığını ifade eden Karaduman, TMO Osmancık ajansı olarak bu yıl 3 bin ton çeltik alımı yapılmasının planlandığını dile getirdi.

     Günlük alım kapasitesinin 70 ton olarak belirlendiğini vurgulayan Karaduman, üreticinin vaktini boşa harcamaması adına alımların randevu usulüyle gerçekleştirileceğini belirtti.

     Yeni hasat dönemi alımlarına Osmancık'ta bugün itibarıyla başlandığını, alımların gelecek hafta Kargı ve Dodurga ilçelerini de kapsayacağını ifade eden Karaduman, ''Bölgemizde çeltik hasadının başlaması ve çeltik müdahale alım fiyatlarının açıklanması ile Osmancık'ta ürün alımlarına bugün itibarıyla başladık. Kargılı üreticilerimizin ürünlerini 24 Eylül, Dodurgalı üreticilerimizin ürünlerini ise 27 Eylül tarihi itibarıyla almaya başlayacağız. Üreticiler TC kimlik numaraları ile randevu almaları durumunda kendilerine verilen tarih ve saatte ürünlerini getirip sıra beklemeden teslim edebilecek'' dedi.

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre Osmancık'ta çeltik rekolte tahmininin 20 bin 174 ton olarak görüldüğü, ruhsatlı ekim yapan üretici sayısının geçen yıl bin 358 iken rakamın bu yıl bin 44'e gerilediği öğrenildi. Yetkililer, geçen yıl üretim alanlarından 23 bin 743 ton ürün elde edildiğini, bu yıl rakamın gerilediğini kaydetti.

    
     -''Verim iyi, randıman düşük''-
    
     Bölgede faaliyet gösteren işletmelerden Azim Çeltik sahibi Hasan Öksüz, çeltik alım sezonunun başlamasıyla bölgede bir yoğunluk yaşandığını söyledi.

     Çeltikte verimin iyi, randımanın düşük olduğunun altını çizen Öksüz, şunları kaydetti:

     ''Bu yıl geçen yıla oranla çeltikte toprak verimi oldukça fazla. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, erken ekim yapılan bazı bölgelerde randımanının düşmesine yol açtı. Dolayısıyla geçen yıla göre bu sene üreticimizden yaptığımız alımlarda bunu göz önünde bulunduruyoruz. Bu yıl geçen seneye göre çiftçimiz verimin bol olmasına rağmen aşırı sıcaklıklardan dolayı yapılan erken hasat nedeniyle randımanda düşüşler yaşadı. Tabi ki bu her bölge için geçerli değil. Çeltik vaktinde ekilip, iklim de iyi giderse randımana ulaşır. Ama randımanın düşmesiyle kırık fazla oluyor. Bölgemizde rekolte oldukça iyi, verim yüksek ama randıman düşük. Geçen sene çeltikte en düşük randıman 60'dı, bu sene ise 50-55 civarında. 50 randıman çeltiğin kilosunu 85 kuruştan alıyoruz.''

    
     -Üretici fiyattan memnun değil-
    
     Bölge üreticilerinden Bayram Göbel, pirinç fabrikalarının verdiği fiyattan memnun olmadıklarını belirterek, ''Eymir Mahallesi'nde 80 dönümlük alana çeltik ekimi yaptım. Verim geçen yıla göre oldukça fazla. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi az bir kesimi etkilemiş olsa da beni etkilemedi. 80 dönümden 80 ton verim aldım. Ancak tüccarın verdiği fiyat düşük. Çeltik üreticileri olarak para kazanamadığımız gibi zarar da ediyoruz. İlaç, gübre, mazot parası derken elimizde bir şey kalmıyor'' ifadelerini kullandı.
    

Ekleme Tarihi
22.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Çorumda çeltik alımlarına başlandı
Link: Çorum'da çeltik alımlarına başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız