Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete 

İhracatçılar, Obama'ya lokum yedirmek için destek bekliyor

Moskova'daki gıda fuarında konuşan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Mete, Obama ve Putin'e Türk lokumu yedirebilmek için gümrük desteği beklediklerini açıkladı.


İSTANBUL - İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, 200 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyerek "Obama ve Putin'e Türk lokumu yedirebilmek için gümrük desteği bekliyoruz" dedi.

Gıda ve içecek endüstrisinde bölgedeki en önemli fuarlardan biri olan World Food Moscow fuarı 67 ülkeden binin üzerinde firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Fuara katılan Türk şirketler dünyanın çeşitli ülkesindeki firmalar ile ticaret bağlantısı kurdu. Dünyada 200 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, Türkiye'nin adını her yerde duyuracaklarını belirterek ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin'e Türk lokumu yedireceklerini söyledi.

67 ülkenin katıldığı World Food Moscow'da 40'a yakın Türk şirket yer aldı. Cari açıkta ilk sırada yer alan Rusya'ya gıdacılar çıkarma yaptı. Vizelerin kalkması, artan turist sayısına otomotiv, enerji ve finans şirketlerinin Türkiye ilgisi eklenince iki ülke arasındaki artan ticarette 100 milyar dolarlık hedefi yakalamak için Türk gıda firmaları kolları sıvadı. Geçen yıl 6 milyar dolarlık ihracatın 1.1 milyar dolarını karşılayan gıda sektöründe bu yılın ilk 7 ayında yüzde 8'in üzerinde bir artış oldu. Bu dönemde 550 milyon dolarlık ihracat yapan Türk gıda sektörü bu rakamı artırmak için Moskova'ya deyim yerindeyse çıkarma yaptı. 160 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın neredeyse 3'te birine denk gelen Rusya'da düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından World Food Moscow'a Türkiye 40'a yakın firmayla katıldı. Türkiye'nin en fazla katılım sağlayan ülkelerinden biri olduğunu belirten Mete, "67 ülkenin katıldığı organizasyonda Türk firmalar sadece Rus pazarını değil küresel anlamda da işbirlikleri gerçekleştirdi" dedi.

Politika ve bürokrasiye büyük iş düşüyor

Moskova-Ankara hattında ilişkilerin artmasıyla ticaret hacminin daha fazla olacağına söyleyen Zekeriya Mete, "Burada politika ve bürokrasiye büyük iş düşüyor" dedi. Cari açığın en fazla hissedildiği ülke olan Rusya'da gıdada büyük potansiyel olduğunu, var olan ihracatın yetersiz kaldığını vurgulayan Mete, "Ruslar zenginliklerini göstermek ister. Masasını kurarken elinde ne varsa koymak isterler. Biz de Türk firmalar olarak masanın bizim ürünlerle donatılmasını hedefliyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Obama'ya Türk lokumu planımıza Rusya'yı da ekledik ve Devlet başkanı Vladimir Putin'e lokum yedireceğiz" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Zekeriya Mete, türk lokumu, obama, putin
Link: İhracatçılar, Obama'ya lokum yedirmek için destek bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız