Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Elde kalan kurbanlıkları EBK alacak

Et ve Balık Kurumu, kurbanlığı elinde kalan besicinin en yakın kombinaya müracaat etmesini duyurdu.
 
Et ve Balık Kurumu, besicilerin Kurban Bayramı'nda satamadıkları, elde kalan kurbanlıklarını satın alacak.

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Bu yıl Türkiye'de kurbanlık sıkıntısı yaşanmasını beklemediklerini ve hem kurban satanlar hem de kurban alanların memnun olacakları bir serbest piyasa oluşacağını öngördüklerini anlatarak kurbanlıkları satamayan hayvan yetiştiricilerini de mağdur etmeyeceklerini, kendilerine müracaat eden besicileri geri çevirmeyeceklerini söyledi.

Ulubaş, şunları kaydetti: ''Diyelim ki besiciler kurbanlıklarını pazara getirdi ama bir kısmını sattı, bir kısmını satamadı. Et ve Balık Kurumu, satılamayan kurbanlıkları alacak.

Besiciler böyle bir durumda kendilerine en yakın kombinamıza müracaat etsinler, sıraya koyacağız, hayvanlarını keseceğiz ve paralarını ödeyeceğiz. O günkü fiyatımız neyse o fiyattan alacağız ve hemen hesaplarına paraları çıkaracağız. Tabii bunları bizim kesim kapasitemiz ölçüsünde sıraya koyacağız. Besici kurbanını satamamışsa onu mağdur etmeyeceğiz, hiç korkmasınlar, kimse Kurban Bayramı sonunda düşük fiyatla ellerinden çıkarmasın.'' -''Girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesi lazım'' Besicilikte girdi maliyetlerinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Ulubaş, girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı da besicilerin yeteri kadar kar edemediğini söyledi.

Sürdürülebilir besicilik için girdi maliyetlerinin mutlaka aşağı çekilmesi gerektiğini vurgulayan Ulubaş, bu konuda bakanlığın da ciddi çalışmalar yaptığını, bu çalışmalar neticesinde iki sene içerisinde hem büyükbaş hem küçükbaş hayvan sayısında önemli bir artış olduğunu kaydetti.

Hayvan sayısındaki artışın sevindirici olduğunu ifade eden Ulubaş, ''Bu destekler devam ederse, ben kısa süre içerisinde Türk halkının ihtiyacını karşılayacak düzeyde et üretileceğini tahmin ediyorum'' dedi.

Et ithalatı kararının ardından serbest piyasada tüketici aleyhine bozulmuş olan et fiyatlarının dengelendiğini ve aşırı kar elde etmek isteyen spekülatörlerin engellendiğini anlatan Ulubaş, ancak ithalatın sürekli olmaması ve sınırlı olması gerektiğini savundu.

Bakanlığın verdiği desteklerle hayvan varlığının artması üzerine 2010 yılında yüzde 75 olan ithalat oranının yüzde 40'lara gerilediğine işaret eden Ulubaş, ''bu oranın gelecek sene çok daha aşağı seviyelere çekileceğini düşünüyorum, çünkü hayvan varlığı da artıyor, bir baş hayvandan elde edilen karkas miktarında da artış oldu'' değerlendirmesinde bulundu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Elde kalan kurbanlıkları, EBK, alacak, kurbanlık, hayvancılık, küçükbaş, büyükbaş,
Link: Elde kalan kurbanlıkları EBK alacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız