Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ankara Eczacı Odası: Bitkisel ürünler eczanelerde satılmalı

NEVŞEHİR (CİHAN) - Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, halkın bitkisel ürünleri eczanelerden almasının, doğabilecek bütün olumsuzlukları önleyeceğini söyledi. Ekincioğlu, bitkisel ürünler hakkında akademik eğitim alan tek meslek grubunun eczacılar olduğunu belirtti. Son yıllarda kullanımı artan bitkisel ürünlerin eczaneler dışında halka ulaştırılmasının, sonu ölümlere kadar giden ciddi sorunlar ortaya çıkardığını belirten Ekincioğlu, buna ilişkin yasal düzenlemelerin en kısa sürede yapılması gerektiğini söyledi.


Ankara Eczacı Odası tarafından düzenlenen 'Bitkisel 2012 Sempozyumu' Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde başladı. Bir otelde düzenlenen ve çok sayıda üniversiteden akademisyenin katıldığı sempozyumun açılışında konuşan Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, son yıllarda halkın bitkisel ürünlere yönelik talebinin artması ile birlikte farklı noktalarda bu ürünlerin halka sunulduğunu belirtti. Ekincioğlu, şöyle konuştu:

“Son yıllarda bitkisel ürünlere karşı halkın büyük bir ilgisi var. Bu ilgi karşısında bitkisel ürünler bir çok noktada halka arz edilmeye başlandı. Ancak dünyada bitkisel ürün kullanımı ile ilgili ihtisas sahibi tek meslek grubu eczacılar. Hem halkın dikkatini çekmek ve hem de mesleki donanımlarına katkıda bulunmak amacıyla akademisyenlerin desteği ile 700’e yakın eczacının katıldığı bir sempozyum düzenledik. Türkiye genelinde bitkisel ürünün satışının yapıldığı eczaneler dışında 6 binin üzerinde satış yeri var. Biz sürekli halkımıza şu mesajı veriyoruz, ‘Bitkisel ürünleri eczacı dışında almayın, eczacılarımız bu konuda akademik eğitim almış tek meslek grubudur. Ve danışmanlığını da en doğru yapabilecek meslek grubudur“ mesajı veriyoruz. Eczacıların dışında hiçbir bitkisel ürün alınmaması doğacak mağduriyetlerin de önüne geçecektir.”

"BİTKİSEL ÜRÜN KESİNLİKLE İLAÇ DEĞİL"

Ekincioğlu, özellikle son yıllarda bitkisel ürün kullanımı nedeniyle yaşanan ölüm olaylarını basından izlediklerini ifade ederek, “Basın organlarında bitkisel ürünler nedeniyle son günlerde ölüm haberlerini izliyoruz. Sonuçta bitkisel üründe vücuda tedavi amacıyla alındığında, hasta farklı ilaçları daha önceden kullandığı için ilaç etkileşimi yaşanabilir. Ama bitkisel ürünler eczacı danışmanlığında kullanıldığında bu tür olumsuzlukların önüne geçilir.” diye ifade etti.

"BİTKİSEL ÜRÜNLERİN REKLAMI OLMAZ"

Ekincioğlu, bitkisel ürünlerin reklamının oldukça yanlış olduğunu dile getirerek, “Bitkisel ürünlerin reklamının yapılmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü insan sağlığı için kullanılan hiçbir ürününün reklamı yapılmaz. Bu ürünler hastaların kendi inisiyatifi ile kullanılabilecekleri ilaçlar değildir. Tıpkı ilaçlarda olduğu gibi, doktorlar tarafından yazılarak eczacılar tarafından hastaya ulaştırılır. Bu bitkisel ürünlerin de ilaç gibi değerlendirilerek Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılarak ve Sağlık Bakanlığı denetimiyle sadece eczanelerde satılması gerekir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın da çalışmaları var, bu çalışmaların bir an önce sonlandırılması gerekir.” dedi.

"ECZANE DIŞINDAKİ BİTKİSEL ÜRÜNLER GÜVENLİ DEĞİL"

Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, eczacının ilk kaygısının para olmadığının altını çizerek, halkın güvenli olan ürünlerin satıldığı eczanelere yönelmesi gerektiğini vurguladı. Ekincioğlu, özellikle son dönemlerde halkın eczanelere karşı bitkisel ürün alımında bir yönelme içerisinde olduklarını kaydetti. Ekincioğlu, şöyle devam etti:

“Halkımızın, reklamlarla yönlendirildiğine inanıyorum. Halkımızın da eczacılardan danışmanlık aldığını biliyoruz. Sadece şunu anlatmaya çalışıyoruz, eczacılardan alınan ürünler sağlık anlamında güvenli ürünlerdir. Eczacıların danışmanlığında kullanılan ürünler sağlıklıdır, çünkü eczacının ilk kaygısı ticari kaygı değildir, hastaların sağlığı ile de ilgili olarak kaygı yaşarlar. Ama internet üzerinden veya bilimsel eğitim almamış insanlardan alınan ürünler, ölüme kadar sonuçlar doğurabiliyor ve güvenli olmadığı açıkça görülüyor.”

"DENETİMLER YETERSİZ"

Türkiye’de de gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi bitkisel ürünlerin öncelikli olarak ruhsatlandırılması ve satımının yapılması gerektiğini vurgulayan Ekincioğlu, şunları aktardı: “Bitkisel ürünlerin ruhsatlandırılması ve satımına ilişkin olarak dünyadaki uygulamalarda farklılıklar var. AB ülkeleri birbirine benziyor ama detaylar anlamında AB ülkeleri arasında da farklılıklar var. ABD daha farklı bir sistem uyguluyor ama tedavi amaçlı kullanılacak ürünlerin bütün dünyada eczacılar kanalıyla halka ulaştırılması öngörülüyor ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışan belli kurumların izni ile ruhsatlandırılıyor ve Türkiye’de daha netleşmesini umuyoruz, çünkü Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve hatta ruhsatı bile verilmeyen bildirime tabi ürünler var. Bunlar, reklamları vasıtasıyla satılabiliyor. RTÜK ve Gümrük ve Ticari Sanayi Bakanlığı bu anlamda denetimlerini yapıyor ama çok da yeterli kaldığı söylenemez. İnternet sayfalarında banner olarak gazete ve TV'lerde bu ürünlerin reklamının yapıldığını görüyoruz, doğru buluyoruz, Avrupa örneklerinin Türkiye’de daha yakın olduğuna inanıyoruz.”

"USTADAN EL ALINARAK SAĞLIK ÜRÜNLERİ SATILMAMALI"

Bitkisel ürünlerin aktarlar vasıtasıyla satımının da yanlış olduğunu dile getiren Ekincioğlu, “Aktarların ifadelerine göre, 6 bin aktar bu yönde hizmet veriyor. İstanbul’da Mısır Çarşısı'nda vesaire gibi yerlerde aktarlar maalesef alaylı bir diyebileceğiz, ustasından el alarak el verilerek yürüyen bir sistem asla ve asla güvenli değildir. Tedavi amaçlı kullanıma yönelik bir şeyin aktarlar tarafından satılması kesinlikle halk sağlığını tehdit etmektedir. Elbette onların da mesleklerini yapmaları gibi bir serbestlikleri var ama işin içine tedavi girdiğinde, işin içine zayıflama, kolesterol düşürücü etki ve diğer tedavi edici amaçlar girdiğinde bunların aktarlarda satılması doğru değil.” şeklinde konuştu.

"BİTKİSEL ÜRÜN İLAÇ DEĞİL"

Sağlık Bakanlığı Türk İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurulu Başkanı Sami Çarman da bitkisel ürünlerin, hangi şekilde olursa olsun bir ilaç gibi değerlendirilemeyeceğini söyledi. Çarman, “Gıda destek ürünleri olan bitkisel ürünlere Sağlık Bakanlığı'nca 2010 yılından beri bu ürünlerin ilaç olabileceklerine, endikasyon içerenlere ruhsat vermekte ve ruhsat başvurularını kabul etmektedir. Bitkisel ürünler ile ilaç kavramının hiçbir zaman birlikte kullanılmaması gerekir. Bunlar hiçbir şekilde ilaç olarak değerlendirilemezler. Besin destek ajanlarıdır, bu ürünlerin, verilen izinler kapsamında güvenlik ve toksit testlerinin yapılmış olması gerekir. Nitekim pazar gözetimi sırasında bunların da bahsedilen özelliklerinin olup olmadığı denetlenmektedir. Ancak çok kötü niyetli insanlar, özellikle internet üzerinden maalesef kargolar yoluyla adresler belli edilmeksizin, üretici kaynağına ulaşamadığımız bir takım ürünleri pazarlayabilmektedir. Ve içlerinde bunların ilaç etkin maddeleri yer alabilmektedir. Hiçbir gıda elemanı bir ilaç gibi etkili olamaz. Onlar destek ürünleridir, tedavi ajanları değildir. Tedavi iddiasında bulunmamalıdırlar. Ancak ve ancak bir hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olabilirler. Vatandaşlarımıza, pazarlama yöntemleri ile bu ürünleri bir ilaçmış gibi anlatarak haksız kazanç elde eden ve onun üzerinden vatandaşımızın sağlığı ile oynayan kişilere asla rağbet edilmemesi gerekir. Bunun en doğru yolu, denetimli alan konumundaki eczanelerde kullanılan ürünlere dönmektir.” dedi.

İki gün süre ile devam edecek Bitkisel 2012 Sempozyumu'nda, 'bitkisel ilaçlarda klinik etkinlik değerlendirmesi', 'eczanede tıbbi çay uygulamaları', 'bitkisel kaynaklarımızda katma değeri yüksek aktif madde üretimi', 'geleneksel bitkisel tıbbi ürünler neden eczanede olmalı' gibi bildiriler ele alınacak.

Ekleme Tarihi
30.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bitkisel ürünler eczanelerde satılmalı
Link: Bitkisel ürünler eczanelerde satılmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız