Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Arı Ve Bal Sektöründe Tehlikeli Gelişme 

Kafkas Irkı Arılar, Muğla Irkı Arıları Öldürüp Ballarını Çalmaya Başladı

AYDIN (İHA) - Yüzyıllardır sırlı yaşamları çözülemeyen ve dünyanın ekosistemin en önemli varlıklarından biri olan bal arıları arasında savaş başladı. Gezginci arıcılığın başlaması her tıp ve tarım sektöründeki gelişmeler yeni bir tehlikeyi ortaya çıkardı. Gezginci arıcılıkla birlikte Türkiye’de karma halde konaklamaya başlayan arı ırklarından soğuğa dayanıklı savaşçı ve daha güçlü yapıya sahip olan Kafkas cinsi arıların, sıcağa dayanıklı Muğla ırkı arıları yemeye başladığı belirtildi.


Tarımın devamlığının ve tabiatın dengesini koruyan en önemli yaratıklardan biri olan bal arılarının son zamanlarda farklı davranışlar sergilediğini ve farklı cins ve kolonilerin aynı ortamlarda konaklatılması nedeniyle arıların kendi aralarında savaşmaya başladığını belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, bu durumdan Ege ve Akdeniz bölgesindeki arı ve arıcıların sıkıtı yaşamaya başladığını belirtti. Daha çok Karadeniz iklimi soğuk olan bölgelerdeki arıcılar tarafından tercih edilen Kafkas ırkı arıların konaklama bölgelerinde sıcak iklim arıları olan Muğla cinsi arıları öldürüp ballarını da çalmaya başladığını ifade eden Aydın Arıcılar Birliği başkanı Zeki Altın, kolonilerin birbirine çok yakın mesafede bırakılmasını tavsiye etti.

“KAFKASLAR YAĞMALAMAYA BAŞLADI”

Aydın ve çevresindeki arıcıların önemli sorunlardan birinin de diğer bölgelerden gelen Kafkas cinsi arıların yağmalama hareketleri olduğunu belirten Aydın Arcıılar Birliği Başkanı Zeki Altın, Kuşadası Davutlar’da bir grup arcının şikayetini dinledi. Dış bölgelerden gelen pek çok arıcının Kafkas ırkı arısından dolayı kendi arılarının veriminin azaldığını belirten arıcılar arıların ırkına göre konaklatılmasını istediler.

Aydın ve çevresindeki konaklama bölgelerinde yeterli denetimin olmaması nedeniyle bu yıl sorunun daha da büyük olduğunu belirten Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, “Yapı gereği Kafkas ırkı arılar soğuk iklime daha dayanıklı ve savaşçı bir ruha sahiptir. Konaklama zamanları bizim Aydın bölgesine getirilen bu arılar, tabiatta nektar miktarı azaldığında Muğla ırkı arıların bulunduğu kovanları sarmaya başladılar.

Kafkas ırkları biraz daha iri olduğu için Muğla ırkı nöbetçi arılar bu arılarla baş edemiyor. Kovanın içine kadar giren Kafkas ırkı arılar diğer arılara zarar verdiği gibi kovandaki balı bile çalıyor” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
01.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Arı Ve Bal Sektöründe Tehlikeli Gelişme
Link: Arı Ve Bal Sektöründe Tehlikeli Gelişme




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız