Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Süs bitkileri, 2023 ihracat hedefine 500 milyon dolar katkı sağlayacak

Süs bitkileri sektörü 2016 yılında 100 milyon dolar, 2023 yılında 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, 300 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanmayı hedefliyor.


ANTALYA - Bitkisel üretim içinde önemli bir yere sahip olan süs bitkileri üretimi ekonomiye katma değer sağlayan etkili sektörlerden biri kabul ediliyor. Türkiye’de 3 bin 359 hektar alanda süs bitkileri üretimi yapılırken, özellikle kesme çiçek üretiminde ve ihracatında Antalya yüzde 80 pay ile ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de henüz 20 yıllık bir geçmişi olan süs bitkileri sektörünün ihracatı, bugün başladığı çizgiden oldukça ileri seviyelere ulaşmış durumda. Süs bitkileri sektörü 2016 yılında 100 milyon dolar, 2023 yılında 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, 300 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanmayı hedefliyor.

Sektörün 2011 yılında yeni bir rekora imza attığını belirten Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, “1 Ocak-31 Aralık 2011 tarihleri arasında yıllık bazda toplam yüzde 36 artış göstererek 76 milyon 322 bin 447 dolar ihracat rakamına ulaştık. Bu artışla, sektörümüz son yılların en büyük artış ivmesini yakaladı ve 2011 yılı ihracat hedefi olan 75 milyon dolar sınırını aştı. Yıllık bazda tüm ihracat sektörleri içinde süs bitkileri, bitkisel ürünler içinde en çok ihracat artışı görülen sektördür” dedi.

Özellikle canlı bitkiler ihracatında önemli artışlar kaydedildiğini aktaran Bağdatlıoğlu, “Bu ürün grubunda Türkmenistan, Irak, Azerbaycan ve Özbekistan gibi pazarlarda Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişimine paralel olarak ihracatımız istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. 2012 yılında da ihracatımızda yüzde 20 artış bekliyoruz. En önemli pazarlarımız, Türkmenistan, Hollanda, Irak, İngiltere, Almanya, Azerbaycan, Ukrayna, Rusya, Romanya ve Gürcistan’dan oluşuyor” şeklinde konuştu.

“Organize tarım bölgeleri yapılmalı”

Türkiye’de süs bitkileri sektörünün yüzde 95 katma değer ve istihdam yaratan bir sektör olduğunu bildiren Osman Bağdatlıoğlu, sektörün sadece ihracat ayağında 25 bin kişinin istihdam edildiği bilgisini verdi. Dolaylı istihdamın ise yaklaşık 300 bin kişiyi bulduğunu aktaran Bağdatlıoğlu, “Dünyada süs bitkileri sektörüne baktığımızda toplam 18 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu buna karşın Türkiye’nin sektördeki payının binde 2 gibi çok düşük bir seviyede bulunduğunu görüyoruz. Önemli ithalatçı ülkelere baktığımızda özellikle yakın pazarlar olan Almanya, Rusya gibi ülkelerin ithalatından çok az bir pay aldığımız görülüyor. Bu da bize sektörün önünde değerlendirebileceğimiz pek çok fırsatlar olduğunu gösteriyor. Ülkemiz sektörde yeni yatırımlar yapılabilecek uygun bir ülke durumunda. En önemlisi de devlet tarafından bu konuda verilecek destekler. Bunların başında organize tarım bölgelerinin yapılması geliyor. Bu sayede üretimde verimlilik artarak, ihracata yönelik kaliteli üretim yapılması imkanı doğacaktır.”

“2016 yılı hedefi 100 milyon dolar”

Süs bitkileri sektörünün ihracat 2016 yılı hedefinin 100 milyon dolar, 2023 yılı hedefinin ise 500 milyon dolar ihracat olduğunu bildiren Osman Bağdatlıoğlu, “500 milyon dolar ihracat hedefimizi gerçekleştirdiğimizde dünya ticaretinden sektörde aldığımız payı binde 2’den yüzde ikiye yükseltmiş olacağız. Bu da ülkemizin sektörde etkili ülkeler arasına girmesini sağlayacak” ifadesini kullandı.

Türkiye Süs Bitkileri Tanıtım Grubu kuruldu

Türkiye’deki tüm süs bitkileri sektörünü bir çatı altında toplayan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 500’den fazla üyesi olduğunu dile getiren Osman Bağdatlıoğlu, birlik tarafından 2011 yılında Türkiye Süs Bitkileri Tanıtım Grubu’nun kurulduğunu hatırlattı.

Tanıtım Grubu ile sektörün daha da güçleneceğine vurgu yapan Bağdatlıoğlu, “Tanıtım Grubu, süs bitkileri sektörünün etkin bir şekilde tanıtılabilmesi ve ihracatının arttırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunuyor. Hedef pazarlara yönelik yurtdışı tanıtım faaliyetleri, Ar-Ge çalışmaları ve sektörün gelişimini destekleyecek yurtiçi tanıtım faaliyetleri gerçekleştiriyor. Yaptığı çalışmalarla çiçek tüketimini de artırmaya çalışıyor. Kesme çiçek sektörünün gelişimi için iç pazar da ihracat kadar önemli. Türkiye yaklaşık 70 milyon nüfuslu bir ülke olmasına rağmen ülkemizde kişi başı çiçek tüketimi 1 dolar gibi oldukça düşük bir düzeyde. Avrupa’da ise kişi başı ortalama 80-100 euro civarında. Yaptığımız faaliyetler sonucunda, son bir yılda kişi başı 1 dolar olan çiçek tüketimini 3 dolara yükseltmeyi başardık ancak daha da ileriye taşımak hedefindeyiz” diye konuştu.

Sektörün ihracatına ve tanıtımına önemli katkı sağlayacak Expo 2016 Antalya projesinde aktif rol aldıklarının da altını çizen Osman Bağdatlıoğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Birliğimiz, uluslararası platformda dünyanın en önemli organizasyonları arasında yer alan ‘Expo 2016 Antalya’ projesini, başladığı ilk günden bugüne kadar etkin çalışmalarıyla destekliyor. AIPH üyeliği nedeniyle uluslararası boyutta tüm toplantılarda Expo’yu birliğimiz temsil etti ve kazanımını sağladı. ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla gerçekleştirilecek Expo, yaklaşık 100 ülkeye ev sahipliği yapacak. Bu oluşum ihracatın da ivme kazanması için bir dönüm noktası olacak. Expo organizasyonunun özellikle dış mekan bitkileri ve peyzaj alanlarında sektörü çok geliştirmesini bekliyoruz.”

“Avrupalı tedarikçiler Türkiye’deki kaliteyi gördü”

Üretiminin tamamını ihraç ettiklerini söyleyen Tempo Tarım firma sahibi İsmail Yılmaz, Avrupalı çiçek tedarikçilerinin artık Türkiye'deki kaliteyi gördüğünü belirtti. 2011 yılında 2 milyon dolar çiçek ihracatı yaptıklarını dile getiren Yılmaz, “Bizim öncelikli pazarımız Ukrayna, Rusya, Romanya ve Hollanda. Bunun dışında 11 ülkeye de ihracat yapıyoruz. 2012 yılında ise 2011 yılındaki ihracat rakamımızın yüzde 20 üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Sektör ihracatta bu yükselişte devam ederse 2023 yılındaki 500 milyon dolarlık ihracat hedefini yakalayacaktır” dedi.

“En büyük sıkıntıyı eleman bulmakta yaşıyoruz”

Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Tan Tarım Ürünleri sahibi Şaban Okur, sektörde en büyük sıkıntının çalışacak elaman bulmakta yaşanan zorluk olduğunu aktardı. Okur, “Bölgede işsizlik sorunu olduğu söylenilir ama seralarımızda çalıştıracak eleman bulamıyoruz” diye konuştu. Yeni pazar araştırmaları yaptıklarını kaydeden Okur, “Her yıl yeni pazarlar bulmak adına yeni farklı ülkelerde araştırmalar yapıyoruz. Karanfil dışında ürün çeşitlendirmesi için çalışmalarda bulunup pazarın genişlemesi için çalıyoruz “şeklinde konuştu.

“Sektör, dinamik bir yapıya kavuşmaya başladı”

Türkiye'de kesme çiçek sektörünün dinamik bir yapıya kavuşmaya başladığını dile getiren Gündeş Tarım Ürünleri Sahibi Ömer Gündeşlioğlu, 2011 yılında 2.5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti. Gündeşlioğlu, “Ukrayna, Hollanda, Almanya, Polonya ve Rusya’ya ihracat yapıyoruz. Sektörümüz işini seven, yenilikleri takip eden ve birbirlerine destek olan bir gruptan oluşuyor. Sektör olarak 2023 hedefini yakalayabilmemiz için devletin bize destek olması gerek. Devletten destek alırsak 2023 için hedeflediğimiz 500 milyon doların fazlası bile olur” ifadesini kullandı.




kobiden.com

Ekleme Tarihi
05.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Süs bitkileri, ihracat, istihdam,
Link: Süs bitkileri, 2023 ihracat hedefine 500 milyon dolar katkı sağlayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız