Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
domates-hasat 

Bitlis'te Domates Üretimi

Bölgenin Domates İhtiyacı Bitlis’ten Karşılanıyor 
Üretici Bu Yıl Domateste Yüzde 400 Kar Elde Etti

BİTLİS (İHA) - Bitlis’in Tatvan ve Ahlat ilçeleri arasındaki Van Gölü kıyı şeridinde yetiştirilen domatesler bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü. Siirt, Batman ve Diyarbakır gibi illerin yanı sıra Doğu Anadolu illerinden de talep gören domates bu üreticisine yaklaşık olarak yüzde 400 kar sağlamış oldu.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, Bitlis’te yetiştirilen domatesin artık bir marka haline geldiğini belirtirken, üretici ise bu yılki verimden bir hayli memnun olduğunu ifade etti. Domates bahçelerinde yapılan hasadı inceleyen Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu üretiminin istihdama da katkısının olduğunu söyledi.

Korkmaz, “Bitlis ili genelinde sulu tarıma geçilmesiyle beraber, özellikle ekonomik değeri yüksek olan domates ve patates gibi ürünler yetiştirilmeye başlandı. Ahlat, Tatvan, Güroymak ve Adilcevaz ilçelerimizde karlı bir sektör sebzecilik yaygın hale geldi. Bu yıl ilçelerimizde 25 bin ton domates üretimi yapıldı. Maliyetlerin hesabını yaparsak çiftçimizin bir dekara olan maliyeti ortalama 450-500 TL civarındayken hasat zamanı çevre illerden gelen toptancılara dekarını bin 600 ile 2 bin TL satılıyor.

Tabi bu rakamlar ilçelerimiz açısından çok önemli bir katma değer anlamına geliyor. İlçelerimizdeki çiftçileri olabildiğince ekonomik değeri yüksek olan ürünlere yönlendirip tarımsal destek politikalarımızla faydalanmalarını sağlıyoruz. Biz çiftçilerimize değişik alternatif ürün yetiştirmeleri konusunda da yardımcı oluyoruz. Çünkü ürettikleri üründen istedikleri veya zarar ettikleri verimi alırlarsa alternatif ürünleri devreye sokuyoruz. Nitekim bu yıl patates piyasasına baktığımız zaman, fiyatlar tam olarak istenilen düzeyde değil ancak domates ve diğer ürünler yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır. Sulu tarıma geçişte gerek eğitim çalışmaları gerekse Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen hibe desteklemeleri ve Ziraat Bankası tarafından verilen 5 yıl süreyle faizsiz verilen kredilerin bu anlamda çok olumlu bir katkısı oldu. Baktığımızda bu bölgede her sene 100 civarında yeni sondaj vurulmaktadır. Her bir sondaj 100-150 dekarlık alanı sulamaktadır. Bu demek oluyor ki çiftçilerimiz sulu tarıma yönleniyor. Tabi bu tarım da çiftçilerimize verimi ve bereketi getirmektedir” diye konuştu.

“BU YIL 25 BİN TON DOMATES ÜRETİLDİ”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, bölgede bu yıl verimin çok iyi olduğunu ifade ederek “Bu yıl yaklaşık 20-25 bin ton domates üretildi. Bunların bir kısmı kırsal kalkınma yatırımları ile kurulan salça fabrikasına gidiyor. Bir kısım çiftçilerimiz fabrika ile anlaşıp onların istediği şekil ve modelde domates üretiyor. Diğer çiftçilerimiz ise çevre illerden gelen toptancılara bu ürünlerini satarak pazarlamaktadırlar. Diyarbakır ve Batman bizim için önemli alıcılardır” şeklinde konuştu.

“İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLIYOR”

Korkmaz, domatesin çiftçinin olduğu gibi işsiz insanlarında yüzlerini güldürdüklerini belirterek “Domates ilimizin ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda ise patateste 3 ile 4 bin, domateste ise bine yakın tarım işçisi dönemsel olarak kişi istihdam ediliyor. Bitlis’in tarımdaki en önemli avantajı son ürünlerin bu mevsimde yetişmesidir. Gerek meyvecilikte gerekse sebzecilikte olsun özellikle bin 700 rakımlarda batıdan başlayan hasadın sonunu biz burada yapıyoruz. Dolayısıyla piyasada ürünün azaldığı bir dönemde o ürünü piyasa sürdüğümüz için ekonomik olarak ta alıcı bulmaktayız. Bu bizim için çok önemli bir avantajdır” dedi.

Domates üreticisi Şaban Yıldız, ise “Ben 16 yaşında bu işe başladım yıllardır domates ve patates anlamında çiftçilik yapıyorum. Verimiz para ederse durumumuzda iyi olur. Bu sene hem üretimimiz hem de satışımız iyi durumdadır. Günlük salça fabrikasına verdiğimiz domates hariç yaklaşık 600 ton üretimimiz oluyor” dedi.

Ekleme Tarihi
11.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bitliste Domates Üretimi
Link: Bitlis'te Domates Üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız