Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Akdeniz Meyve Sineği 

Akdeniz Meyve Sineğine Dikkat-Dikkat-Dikkat !!!
 
Turunçgil sektörünün tüm paydasları dikkat ! Akdeniz Meyve Sineği'nin (AMS) olağanüstü çoğaldığı bir sezona girdik. Geçtiğimiz yıllara göre AMS popülasyonu inanılmaz bir şekilde artmıs bulunmaktadir.
 
Bu sezon heryıl vurduğu erkenci ve orta mevsim mandarin ve portakalların dışında Star ruby greyfurt, meyer limon ve hatta valencia portakalını dahi vurduğunu tesbit ettik.
 
TURUNÇGİL ZİRAAT İŞLETMELERİ olarak yaptığımız entegre mucadele yontemine paralel, kitle yakalama tuzakları yanında bu seneye özgü olarak, kısmi dal ilaçlamasını da birlikte uygulamayı gerekli gördük (populasyonon olağanüstü yüksek olması nedeni ile).
 
Kültürel önlem olarak da, başak meyveleri ve yere dökülen AMS vuruklu meyveleri toplayarak imha ettik ve etmeye devam ediyoruz. Turunçgil bahceleri ve Çiftlik civarlarında diğer konukcu bitkilerden yetiştiricilik yapmamaya özen gösterdik.
Bu yil her zamankinden daha duyarlıyız. Ancak, sektörün tüm paydaşlarının duyarli olmayabilecegini ve hatta sektörde AMS sorununun derinligi konusunda degil yüzeysel olarak dahi bilgisi yeterli olmayan üretici ve ihracatci olabilecegini gözardı etmiyoruz. Bu nedenle de içinde bulunduğumuz sezon yaş meyve ihracatımızın sekteye uğrayabilecegi endişesi taşıyoruz
Sektörün tüm paydaşlarına sevgi ve saygılarımızla... 

TURUNCGİL ZIRAAT ISLETMELERI A.S.
 
Turunçgilde Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Başladı
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Akdeniz Meyve Sineğiyle Mücadele Projesi kapsamında üreticiye kitlesel tuzak dağıtılmasının ardından mücadeleye başladı.


Müjde! Kredi Kartı Borcunuzu Tamamen Kapatıyoruz
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Akdeniz Meyve Sineğiyle Mücadele Projesi kapsamında üreticiye kitlesel tuzak dağıtılmasının ardından mücadele çalışmaları hız kazandı.

Aydın'da turunçgil üretimine yönelik uygulanan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında Akdeniz Meyve Sineğiyle Mücadele çalışmaları devam ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesinde kullanılmak üzere İl Özel İdare bütçesinden ayrılan ödenek ile alınan kitlesel tuzakların üreticiye dağıtılmasının ardından üreticiler mücadele çalışmalarına hız verdi.

Akdeniz Meyve Sineği mücadelesinde dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Akdeniz Meyve Sineği turunçgil meyvelerini kurtlandırmak suretiyle dökümlere ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan en önemli turunçgil zararlısıdır. Aynı zamanda dış karantina zararlısı olduğundan meyve ihracatında da sorunlara neden olmaktadır. Turunçgil bahçelerinde her yıl mücadelesi yapılması gereken Akdeniz Meyve Sineği'nin kimyasal mücadeleye başlama zamanını tespit etmek için Müdürlüğümüz elemanlarınca her yıl tuzaklama çalışmaları yapılmaktadır" dedi.

POPÜLASYONDA ARTIŞ VAR

Aydın'da bu yıl Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunda artış gözlendiğine işaret ede Köksal, "Bu yılda ilimizi temsil edecek şekilde turunçgil bahçelerine Ağustos ayı sonunda asılan tuzaklar her hafta kontrol edilerek ergin sineğin çıkışı ve populasyonunun yoğunluğu izlenmiştir. Ancak kimyasal mücadelenin başlaması için tuzaklarda sineğin görülmesinin yanı sıra meyvelerin vuruk olgunluğu dönemine gelmesi gerekmektedir ki; bu da meyve kabuğunda hafif renk dönüşümünün başladığı ve meyvenin tatlanıp sulanmaya başladığı dönemdir. İlimizdeki meyveler vurma olgunluğu dediğimiz döneme geldiğinden, üreticilerimizin ilaçlamalara başlamaları gerekmektedir. Kimyasal mücadeleye başladıktan sonra da, 10 günlük aralıklarla ve ruhsatlı olan ilaçlarla yapılacak ilaçlamalara, hasada 10 gün kalana kadar titizlikle devam edilmelidir" şeklinde konuştu .
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Akdeniz Meyve Sineği
Link: Akdeniz Meyve Sineğine Dikkat-Dikkat-Dikkat !!!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız