Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kurbanlıkları Pahalı Kılan Şey Hayvan Pazarlarıdır

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, besicilere ayrılan satış alanlarının yüksek ücretlerle kiraya verilmesinin kurbanlık fiyatlarında artışa neden olduğu belirtildi.


Kurbanlıklarını İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlere getiren besiciler, belediyelerin gösterdiği alanlarda satış yapıyor. Bayramın yaklaşmasıyla kira ücretlerinin artırıldığı, besicilerin maliyet artışı nedeniyle kurbanlıkların fiyatını yükselttiği belirtildi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, AA muhabirine üreticilerin ucuz fiyatla kurbanlıklarını satmak istediğini ancak hayvan pazarındaki yer kirasının bunu engellediğini öne sürdü.

Tunç, 15 günlük yer kirası için ortalama 20 bin lira kira bedeli ödediklerini, kira bedelinin büyükşehirlerde daha fazla olduğunu söyledi.

Belediyelerin yüksek miktarlarda kira bedeli aldığını ileri süren Tunç,"Kurbanlıklar pahalı değil. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Kurbanlıkları pahalı kılan şey, bunun bir fırsat olarak görülmesidir. Kurbanlıkları pahalı kılan şey belediyelerin hayvan pazarlarında gösterdiği satış yerleridir. Öyle bir rakamlar isteniyor ki sanki boğazda yalı kiralıyoruz" dedi.

Havyan pazarlarında ev fiyatına yer kiraladıklarını iddia eden Tunç,"Belediyelerin pazar yeri satışları uçuk rakamlarda. 50 metrekarelik yeri 2 haftalığına kiralamak istiyoruz ama çok yüksek paralara veriyorlar. O paralara ev bile alınır. 10 gün yer kiralamak için 20 milyar ödemek zorunda kalıyoruz. Böyle olunca da kurbanlık fiyatları artıyor" ifadelerini kullandı.

-"Tüm Türkiye'ye yetecek kadar kurbanlığımız var"-

Tunç, 2 yıldır hayvan sayısında büyük artış sağlandığını vurgulayarak, hükümetin uyguladığı politikaların sıkıntıların giderilmesinde etkili olduğunu söyledi.

İthalat, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklemeleri ve sıfır faizli kredi imkanının üreticilerin işini kolaylaştırdığını anlatan Tunç, hayvan sayısındaki artışın sürdüğünü, EBK'nın geçen yıl 20 bin ithal kurbanlık getirdiğini ancak 2 bin tanesini satamadığını ve zarar ettiğini ifade ederek, bu yıl kurban ithalatı için herhangi bir neden kalmadığını savundu.

"Artık bu sene ithal kurban yok" diyen Tunç, "Kendi üreticimiz için çok iyi bir durum. Bakanlığımızın yönetmelikleri sayesinde Trakya'daki şap sorunu da çözüldü. Türk üreticisinin kurbanlık noktasında herhangi bir sıkıntısı yok. Elimizde tüm Türkiye'ye yetecek kadar kurbanlığımız var" şeklinde konuştu.

Tunç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dışarıya verdiğimiz bu paralara yazık. Milyonlarca dolar paramız, ithalat yüzünden yurt dışına gidiyor. Yerli üreticimiz, gerekli altyapımız ve hayvanımız var, artık ithalata gerek yok ancak et ithalatı sürüyor. EBK'nın bu konuda bir çalışması var ancak bu doğru bir adım değil. Bizden fiyat alsınlar, gerçekten yurt dışına gerek kalmaz. Bu şekilde ülkemizde gelişim sağlarız. Kesinlikle ithalata gerek yok." (AA)

Ekleme Tarihi
15.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kurbanlıkları Pahalı Kılan Şey Hayvan Pazarlarıdır
Link: Kurbanlıkları Pahalı Kılan Şey Hayvan Pazarlarıdır




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız