Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Limon ihracatı yüz güldürüyor

Limon ihracatının başladığı ilk haftada, geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat miktarında yüzde 36, döviz girdisinde ise yüzde 42 artış kaydedildi.


MERSİN - Limon ihracatının başladığı ilk haftada, geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat miktarında yüzde 36, döviz girdisinde ise yüzde 42 artış yaşandığı bildirildi.
 
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turunçgil meyveleri kesim, toplama, hasat ve ihraç tarihini belirleme komisyonunun limon bahçelerinde yaptığı inceleme ve kontrol sonucunda, tarihlerin belirlendiğini hatırlattı.

Bu kapsamda enterdonat ve mayer cinsi limonların hasadına 18 Eylül, ihracatına ise 24 Eylül'den itibaren müsaade verildiğini anımsatan Kaçmaz, belirlenen tarihlerde ihracatın başlatıldığını ve ihracatın sorunsuz şekilde sürdürüldüğünü söyledi.
Sezonun ilk ihracat verilerinin kendileri açısından son derece umut verici olduğunu anlatan Kaçmaz, şu bilgileri verdi:
"Limon ihracatının başladığı ilk hafta, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 36, değerde ise yüzde 42 artış kaydedildi. Geçen yıl aynı dönemde, 17 bin 140 kilogram limon ihracatı yapılmış, bunun karşılığında ise 12 milyon 438 bin dolar gelir elde edilmişti. Bu yıl ise, 23 bin 400 ton ihracat yapılmış, 17 milyon 680 bin dolar döviz girdisi sağlanmıştır. Bu rakamlar bizim için çok önemli. Çünkü 2023 yılı hedeflerimize emin adımlarla ilerleyebileceğimize ilişkin bize çok güzel bir artı değer oldu."
Bilgilendirme faaliyetleri sayesinde üreticinin daha kaliteli ürünler piyasaya sunmaya başladığını dile getiren Kaçmaz, bunun da ihracatta yaşanan bazı sorunların önüne geçtiğini, bu dönemde ihracatı gerçekleştirilen hiçbir üründe sıkıntı duymadıklarını kaydetti.

Sezon sonu ümidi

Kaçmaz, 2011-2012 sezonunda yaklaşık bir milyon 430 bin ton ihracat gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, "Sezon sonunda geçen yıla oranla yüzde 25'lik artış bekliyoruz. Şu ana kadar elde ettiğimiz veriler, bu hedefi yakalayabileceğimize işaret" dedi.

Hedefi tutturabilmek için tanıtım faaliyetlerine de ağırlık vereceklerine işaret eden Kaçmaz, şöyle devam etti:

"Özellikle Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) olarak, çalışmalarımızı hedef pazarlarda yürütüyoruz. Hedef pazarlar, Ortadoğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, eski doğu bloku ülkeleri. Tabi ki Uzakdoğu da hedef pazarlarımız içerisinde. 2 yıl önce greyfurt ihracatıyla oraya pazar yolunu açtık. Bu yıl da NTG, sezonla eş zamanlı olarak bu ülkelerde tanıtım faaliyetlerine başlayacak. Bilbordlarda ve televizyonlarda tanıtımlarımızı sürdüreceğiz. Yine uluslararası tanınırlığı olan kendi özümüz, kendi insanlarımızla bu tanıtımı yapmayı düşünüyoruz. Tanıtım yapacağımız yaklaşık 28 ülke belirledik. Bu ülkelerde televizyonları, basın yayın kuruluşlarını belirledik. Önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili detaylı açıklama kamuoyuna yapılacak. Tanıtıma, ay sonu itibariyle başlayacağız ve yılbaşından sonra da devam edeceğiz."

Kaçmaz, Akdeniz Bölgesinde 150'ye yakın paketleme tesisi bulunduğunu belirterek, Avrupa standartlarında olan bu tesislerin tamamının işlemeye hazır halde olduğunu sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Limon ihracatı yüz güldürüyor, limon, ihracat, tarım,
Link: Limon ihracatı yüz güldürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız