Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım Kredi Kooperatifleri ''Aile Meclisi'' toplantısı -Genel Müdür Abdullah Kutlu: -''2011 yılı sonu itibarıyla 3,95 milyar TL'lik kredi kullandırdık, 2012 yılı sonunda bu rakamı 4,5 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz'' 

GAZİANTEP (A.A) - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, 2011 yılı sonu itibarıyla 3,95 milyar TL'lik kredi kullandırdıklarını, 2012 yılı sonunda bu rakamı 4,5 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

     Kutlu, Gaziantep Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ''Aile Meclisi'' toplantısındaki konuşmasında, tarım kredi kooperatiflerinin Türkiye'deki 37 bin 700 yerleşim biriminin 33 bin 100'ünde bulunduğunu belirtti.

     Kredi, tarımsal girdi, sigorta, tüketim maddeleri ve pazarlama hizmetleri verdiklerini anımsatan Kutlu, tarım kredi kooperatiflerinin piyasada ''denge unsuru'' olduğunu ifade etti.250 bin TL'ye kadar kredi kullandırdıklarını bildiren Kutlu, şöyle devam etti:
     ''2011 yılı sonu itibarıyla 3,95 milyar TL'lik kredi kullandırdık, 2012 yılı sonunda bu rakamı 4,5 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Kredilerin geri dönüşü ise yüzde 50'lerden yüzde 98,5'lara yükseldi. Yani çiftçimiz borcunu ödüyor. Yine 2011 yılında 1 milyon 542 bin ton gübre dağıttık. Bu da 80 tır dolusu, 30 milyon çuval gübre demek. 204 milyon litre akaryakıt, 117 bin ton da tohumluk dağıttık. Ayrıca besicilerimize 75 bin küçükbaş, 19 bin 500 büyükbaş hayvan dağıttık.''
     Tarım kredi kooperatiflerine devletin ''bir kuruş katkısı'' olmadığını ifade eden Kutlu, ''Tüyü bitmemiş yetimin hakkı var'' anlayışıyla çalıştıklarını dile getirdi.
     Çiftçiliğin tabiat şartlarına bağlı ''zor bir uğraş'' olduğunu anlatan Kutlu, çiftçilerin ürünlerini mutlaka sigortalatmaları gerektiğini vurguladı.
    
     -''160 milyon liralık yatırım''
    
     Tarım Kredi Kooperatiflerinin Türk çiftçisi için çok önemli olduğunu, ''Tarladan markete, üreticiden tüketiciye doğrudan satış'' sloganıyla ortaklarının ürünlerini değerlendirdiklerini ifade eden Kutlu, şunları kaydetti:
     ''Toplamda 160 milyon liralık yatırım yaptık. Sektörel bazda bir ilke imza atarak 2011-2023 Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı uygulamaya koyduk. 316 bin çiftçiye eğitim 735 öğrenciye burs verdik. 149 yıllık maziye sahip köklü bir kuruluş olan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin tüm şirketlerini 'Tarım Kredi' adı altında tek marka yapacağız.''
     Kutlu, bazı sebeplerle her yıl çiftçilerin borçlarının ertelendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     ''Erteleme denilince çiftçimiz borcunu silinmiş gibi algılıyor. Ertelemede borç silinmiyor, affedilmiyor, bir yıl sonra faiziyle beraber geri alınıyor. Eğer borcunuzu kapatmazsanız, kredi kullanamıyorsunuz. Böyle olunca da çiftçi ya yüksek faizle özel bankalardan kredi kullanıyor ya da tefeciye gidiyor. Hasan, sonunda da iki yere borcu oluyor. Biz bu sebeple borcunun yüzde 60'ını ödeyen çiftçimize kredi kullanma imkanı sağladık.''
     Kutlu, konuşmasının ardından soruları yanıtladı.
     Toplantı, bölge kooperatiflerin yönetim ve denetim kurulunda görev alan en yaşlı ve en genç üyelere ödül verilmesiyle sona erdi.
     Toplantıya Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyesi Necat Buğdaci ile kooperatiflerde görev yapan yönetim ve denetim kurulu üyeleri katıldı.
    

Ekleme Tarihi
19.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tarım Kredi Kooperatifleri,Abdullah Kutlu
Link: Tarım Kredi Kooperatifleri ''Aile Meclisi'' toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız