Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi 

Zeytin hasadı kaliteyi etkiliyor

HATAY (CİHAN)- Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, çiftçileri zeytin üretiminin en önemli unsuru olan hasadı doğru yapmaları konusunda uyardı.


İl Müdürü Tüfekçi, zeytin hasadının yapılma şekli ve zamanının ağacın verimliliği ile ürünün değerlendirme şeklinde göre kalitesini de etkilediğini hatırlattı.

İl genelinde zeytin hasadının büyük çoğunlukla sırıkla yapıldığını ancak son zamanlarda işçilik maliyetlerinin artması nedeni ile hasatta makineleşmeye geçildiğini aktaran Tüfekçi, sofralık veya yağlık olarak değerlendirme amacına göre uygun zamanda hasat yapılması gerektiğini vurguladı. Tüfekçi, “Sofralık yeşil zeytin hasadının 15 Ekim-15 Kasım, sofralık siyah zeytin hasadının 15 Kasım-31 Aralık, yağlık zeytin hasadının ise 25 Ekim-31 Aralık tarihler arasında yapılmasının uygun bulundu.” dedi.

Tüfekçi, verimi azaltacağı, yeşil ve olgunlaşmamış meyvelerin dala tutunma kuvveti yüksek olduğundan hasadın zorlaşacağı, işçilik masrafının artacağı dikkate alınarak erken hasattan kaçınılmasını istedi. Tüfekçi, “Bu nedenle; genel olarak hasadın özellikle yağlık değerlendirilecek zeytinler için, 1 Kasımdan önce yapılmaması, erken hasadın olumsuzluklarını ortadan kaldıracaktır.” diye konuştu.

İyi ve kaliteli zeytinyağı elde etmek için; hasattan önce, kullanılacak yaygı, çuval, kasa ve alet ekipmanlar kontrol edilerek hazır hale getirilmesinde fayda olduğunu hatırlatan Tüfekçi, “Ürün evde veya bahçede fazla bekletilmemeli. Fabrikaya götürürken kasa kullanılmalı. Plastik çuval veya torbada, zeytinlerin bozulma süresi daha kısa olduğu için kaliteli yağ (düşük asitli ve nefasetli yağ) elde edilmesi mümkün olmamaktadır. Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir.” açıklamasında bulundu.

CİHAN
alt
alt

Ekleme Tarihi
24.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Zeytin hasadı kaliteyi etkiliyor
Link: Zeytin hasadı kaliteyi etkiliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız