Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarımda Uzaktan Kumandalı Başarı 

Tarımda Uzaktan Kumandalı Başarı

Akdeniz Üniversitesi, tarım alanında yetişen ürünleri uzaktan algılamayla daha net ulaşıyor.Tarım alanları ve ürün rekoltesi uzaktan algılama ile başarılı şekilde tespit ediliyor.


Akdeniz Üniversitesi Uzaktan Algılama Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKUZAL) Müdürü Doç.Dr. Namık Kemal Sönmez, "Tarım alanları üzerinde yapılan üretimlerin sebzelerden mi yoksa meyvelerden mi oluştuğu, ne kadar sera varlığı olduğu gibi bilgilere uzaktan algılama sayesinde artık daha net ulaşabiliyoruz" dedi. Doç.Dr. Namık Kemal Sönmez, "Uzak mesafelerden tespit edilebilen objeler hakkında bilgi elde etme tekniğidir" dedi.

Doç.Dr. Sönmez, bu konuda yaptıkları birçok araştırma olduğunu belirterek, "Antalya-Aksu Ovası'nda yetiştirilen buğdayda, verim tahmini ilgili bir çalışmada yüzde 98 gibi çok yüksek doğruluk oranı yakaladık. Bu başarı da uzaktan algılamanın mutlaka kullanılması gerektiğini göstermektedir. Bunun yanında turunçgillerin alansal dağılımıyla ilgili bir başka araştırmada elde edilen başarı yine aynı şekildedir. Yürüttüğümüz başka bir araştırmada örtüaltı üretim alanlarının sayısallaştırılması ve kayıt altına alınması projesidir. Bunda da yüzde 95-98 oranında başarı elde edilmiştir" diye konuştu.

Bir bölgedeki toplam arazi varlığı ve hali hazırdaki arazi şekillerinin belirlenmesi, tarım alanlarında sürdürülen faaliyetlerin belirlenmesi araştırmaların uzaktan algılama ile çok rahat şekilde tespit edildiğini açıklayan Doç.Dr.Sönmez, Antalya'nın ilçelerinde benzeri çalışmalar yapılarak tarım ürünleri konusundaki istatistiksel veri sıkıntılarının giderilebileceğini belirtti. Doç.Dr.Sönmez,

"Bu tür çalışmalar AKUZAL'ın amaçları arasındadır. Merkezimizden hizmet almak isteyenlerin müracaat etmeleri yetmektedir. Hem diğer kamu kurumları hem de sivil toplum örgütleri veya da özel müteşebbisler taleplerini iletmeleri durumunda işbirliğine hazırız. Uzaktan algılama yöntemlerinden yararlanmak gerekiyor. Tarım alanlarının etkin kullanımı, uzaktan algılama ile çok daha ileri aşamalara götürülebilecektir" dedi. - Antalya - (İHA)

Ekleme Tarihi
31.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tarımda Uzaktan Kumandalı Başarı, tarım, ziraat,
Link: Tarımda Uzaktan Kumandalı Başarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız