Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hırvatistan 

 Hırvatistan'da süt sübvansiyonları yine sorun oluyor



Süt üreticileri, hükümetin tasarruf tedbirlerini protesto eden çiftçilere ve işçilere katıldı.


Hırvat hükümeti tasarruf karşıtı protesto dalgasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Hırvat hükümetinin, fiyat da dahil olmak üzere üretici-işleyici ilişkilerini düzenleyecek bir "süt paketi" -AB süt ürünleri kurallarına uygun önemli bir belge" sunması bekleniyor.

Paket, kâr edebilmeleri için sütün satın alım fiyatının litre başına mevcut 0,3 avrodan 0,52'ye çıkarılması gerektiğini söyleyen ülkedeki yüzlerce mandırayı memnun etmek umuduyla hazırlanacak.

Süt üreticileri, hükümetin bu sorunun yanı sıra diğer tasarruf karşıtı taleplere çözüm bulma çabaları doğrultusunda uyguladığı düşük süt satın alım fiyatlarını protesto etmek amacıyla geçtiğimiz hafta sokaklara dökülerek süt dağıtımlarını durdurdu.

Tarım Bakanlığı sözcüsü Miroslav Kuskunoviç SETimes'a verdiği demeçte, "Süt üreticilerini süt dağıtımını askıya almamaya çağırdık, zira kendilerine ve süt endüstrisine zarar verebilir ve bu sektörün içinde bulunduğu zor durumu daha da zorlaştırabilirler." diyor.

Şu anda, sütün litre başına 0,12 avrosunu devlet sübvanse ediyor.

Hırvatistan Süt Üreticileri Derneği Başkanı İgor Resetar, SETimes'a şunları söylüyor: "Aşırı düşük süt fiyatları yüzünden yüzlerce çiftlik kapılarına kilit vurdu. Alıcılar, satın alım fiyatını 1 sentlik bir artışla 15 sente çıkaracağını duyurdu. Bundan daha net bir tablo olabilir mi?"

Hırvatistan'da geçen yıl yaklaşık 2 bin 220, bu yılın ilk sekiz ayında da 963 çiftlik kapandı.

Resetar, üreticilerin fiyatta yapılan günlük düşüşleri kaldıramayacağını ve taleplerinden vazgeçmeyeceğini söylüyor: "Alıcılara dağıtmak yerine sütü dökerler veya vatandaşa bedava verirler."

Süt alım fiyatıyla ilgili protestolar, sosyal demokrat liderliğindeki hükümetin tasarruf tedbirleri ve işsizlik nedeniyle karşı karşıya olduğu genel hoşnutsuzluğun son belirtileri.

Hükümer, Eylül ayı ortasında bütün kamu sektörünün toplu sözleşmelerini iptal ederek, çalışanların maaş ve sosyal yardımlarında kesinti yapılmasının -440 milyon avro tasarruf sağladıklarını öne sürdükleri bir hareket- önünü açtı.

13 Ekim'de, hükümetin tasarruf tedbirlerine karşı düzenlenen ilk büyük protestoda, 7 binden fazla öğretmen ve tıp personeli Zagrep'te yürüdü.

Osijek'te öğretmenlik yapan 48 yaşındaki Ruza Ljubojeviç, SETimes'a öğretmenlerin mali durumu katlanılmaz bulduğunu söylüyor.

Ljubojeviç, "Öğrenim sistemindeki ortalama maaş ayda yaklaşık 600 avro ve hükümet her ödemeden 80 avro tasarruf etmeyi planlıyor. Bu, bizim için büyük bir para. Hükümet, halkın sosyal sınıfları üzerinden tasarruf etmeyeceğini söylemişti, ama bizi aldattı." diyor.

Öğretmen, "Bundan sonra ne olacak, tasarruf yapacaklar diye emekli maaşlarımızı mı iptal edecekler?" diye ekliyor.


Tasarruf tedbirlerinin ilk etkileri 1 Mart'ta, hükümet KDV oranını yüzde 2 artırarak yüzde 25'e çıkardığında hissedildi.Başbakan Zoran Milanoviç, işin okul çalışanlarının kazançlarını düşürme noktasına gelmiş olmasından üzüntü duyduğunu söylüyor. Milanoviç, "Öğretmen maaşlarında kesinti yapma gereği en kötü şeylerden biriydi, ama yapılması gerekiyordu." diyor.

Kamu sektöründeki kesintiler ve işten çıkarmalarla bile, Hırvatistan'ın 2012 yılı devlet bütçesi 14,6 milyar avroyken, harcamalar 15,5 milyar avro tutuyor.

Fitch Ratings Hırvatistan'ın en düşük yatırım notu olan BBB- kredi notunu doğruladı ve bütçe açığı nedeniyle ülkeye olumsuz bir görünüm verdi."
 
 
 
 

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/tr/features/setimes/features/2012/11/01/feature-01

Veli GÜNER

Ekleme Tarihi
02.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: süt sübvansiyonları
Link: Hırvatistan'da süt sübvansiyonları yine sorun oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız