Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım arazilerinde sulama sistemine dikkat
 
Şanlıurfa Haber City Net Tarım arazilerinde drenajların bulunmaması tuzluluğu arttırıyor. Zmo şanlıurfa şube başkanlığı. Tarım arazilerindeki tuzluluğu gidermek için, sulama kanallarının yanı sıra Tarım arazilerinde sulama sistemine dikkat...


Şanlıurfa Haber City Net Tarım arazilerinde drenajların bulunmaması tuzluluğu arttırıyor. Zmo şanlıurfa şube başkanlığı. Tarım arazilerindeki tuzluluğu gidermek için, sulama kanallarının yanı sıra drenaj sistemi de bulundurulmalı.
- Verimli tarım arazilerinin bulunduğu Şanlıurfa'da özellikle Harran Ovası'nda tarım arazilerindeki tuzluluk oranı dikkat çekiyor.

Harran Ovası'nda taban suyunun yükselmesiyle birlikte tarım arazilerinde tuzluluk oranı artıyor. Tuzluluk oranının önünü kesmek için sulamanın yetersiz olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanlığı, "Tarım arazilerini sularken sadece sulama kanallarının olması, taban suyunun yükselmesine ve tuzluluk oranının yükselmesine sebep oluyor. Bunun önüne geçmek için tarım arazilerinde sulama kanallarının yanında drenaj kanallarının da bulundurulması gerekiyor" diye açıklamada bulundu.

GAP ile birlikte dünyanın sayılı barajları arasında sayılan Atatürk Barajı'nın tamamlanmasıyla 1994 yılında Harran Ovası'na tüneller aracılığı ile su verilmeye başlandı. Sulu tarıma geçilen Harran Ovası'nda gün geçtikçe tuzluluk oranı artmaya başladı. Taban suyunun yükselmesiyle oluşan tuzluluğun giderilmesi için tarım arazilerinde sulama kanallarının yanında drenaj sisteminin de bulundurulması gerekiyor. GAP Eylem Planı kapsamında alınan Harran Ovası'nda tuzlanma sorununun çözülmesi için 2009'dan bu yana çalışmalar sürdürülüyor. Çalışmalar tam anlamıyla bittiğinde Harran Ovası'nda 2013 yılında tuzluluk oranı tam anlamıyla ortadan kalkacak.

Harran Ovası'ndaki tuzluluk oranının artmasıyla ilgili açıklamada bulunan ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen şöyle konuştu:

"Normal koşullar altında Harran Ovası bir futbol sahası gibi etrafı çevrili ve ortada bir alan var. Bu alanda sadece sulama kanalları ile tarlaya su verildiğinde tuzluluk artabiliyor. Yani fazla yapılan sulama, ortamdaki suyu biriktirerek yukarıya doğru verir. Alt kısımlardaki tuzluluk yıkanarak yukarıya doğru artar ve böylece tarım arazilerinde tuzlulaşma başlar. Harran'da daha çok Suriye sınırına yakın olan kısımlarda bu sorun yaşanıyor. Bunun da sebebi oralardaki eğimin daha aşağılarda olmasıdır. Yani bizim burada tarlaya verdiğimiz su, Akçakale'nin oradan ya da Suriye sınırının oralardan taban suyunu yükseltiyor ve güneş ışığı ile tuzluluk artmaya başlıyor. Bu sebeple Harran Ovası'nda tuzlanan alanlarda bir çok bitkinin yetişmemesi mümkün. Tuzlanan alanların biran önce yıkanması lazım, bu da külfet gerektirir. Sulama kanallarının yanı sıra sulamanın olmazsa olmazı drenaj kanallarının biran önce ovada tamamlanması gerekiyor. Yani fazla suyun akıtılabileceği bir nokta bulunması lazım. Ve bütün tarlalarda sulama kanallarının yanında bir de drenaj sistemlerinin bulunması gerekiyor. Bu şu anda yapılıyor, biran önce bitirilmesi planlanan bu çalışma ile tuzlulaşmanın önüne geçilebilir."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
alt
alt

Ekleme Tarihi
05.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tarım arazilerinde sulama sistemine dikkat
Link: Tarım arazilerinde sulama sistemine dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız