Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Silifke'de çeltik hasadı başladı

Çeltik ekili 6 bin dönümlük alandan 2 bin 400 ton ürün hasadı bekleniyor.

MERSİN - Silifke ilçesinde, 6 bin dönümlük alanda çeltik hasadına başlandı. Üretici, bu yıl 2 bin 400 ton çeltik hasat etmeyi hedefliyor.

Çeltik üretimi yapılan Kurtuluş, Sökün, Bahçe, Çeltikçi ve Gülümpaşalı köylerinde çeltik hasadı heyecanı başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrolünde köylerde hasadı yapılan çeltikler, kurutulmak üzere boş alanlara seriliyor.

Her geçen yıl çeltik üretiminin azaldığını savunan üreticiler, bu yıl fiyatların açıklanmamasından dolayı tedirgin olduklarını belirtiyor.

Silifke Kaymakamlığı Çeltik Komisyonu Üyesi ve çeltik üreticisi olan Kurtuluş Köyü Muhtarı Zeynel Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl 10 bin dönüm alanda çeltik üretimi yapılırken, bu yıl ekim alanının 6 bin dönüme gerilediğini ve 2 bin 400 ton ürün hasadı beklendiğini söyledi.

İthal edilen çeltik dolayısıyla, Türkiye'de üretimin son yıllarda azaldığını savunan Özkan, şöyle devam etti:

''Çeltik üretiminin azalmasının bir diğer nedeni de üretim maliyetlerinin artmasına karşın üretilen ürünlerin fiyatlarında artış olmaması. Ülkemize yoğun miktarda ithal çeltik gelmesi, üreticileri çeltik ekemez duruma getirmiştir. Bu durum böyle giderse çeltik ekimi Silifke ovasında tamamen yok olacaktır.''

Silifke çeltiğinin lezzeti ve kalitesiyle damaklarda farklı bir yere sahip olduğunu anlatan Özkan, ''Silifke ovasında üretilen çeltiğin güvenilirliği ve kalitesi Türkiye genelinde ispatlanmıştır. Toprak yapısı ve toprağın tuzluluk oranı, pirincin kalitesini ve lezzetini artırmaktadır'' diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Abdullah Süngü ise, çiftçilerin ürün kaybından dolayı mağdur olmamaları için biçerdöverlerin düzenli olarak kontrollerinin yapıldığını söyledi.

Çeltik fiyatlarının önümüzdeki günlerde belirleneceğini anlatan Süngü, hasadı yapılan çeltiklerin üreticiler tarafından boş alanlarda kurutulması işlemine devam edildiğini kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: çeltik, hasat, çeltik hasadı, silifke
Link: Silifke'de çeltik hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız