Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Lapseki şeftalisi'' markalaşma yolunda...

Her yıl 50 bin tonun üzerinde rekolte elde edilen Lapseki şeftalisinin markalaştırılması için çalışma başlatıldı -Ziraat Odası Başkanı Özdem: ''Yöremizde yetişen şeftali, iklim ve doğa yapısından dolayı eşi bulunmaz özel aromaya sahip''


ÇANAKKALE (A.A) - Lapseki ilçesinde, her yıl 50 bin ton üzerinde rekolte edilen şeftalinin markalaşması için çalışma başlatıldı.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Lapseki şeftalisi''nin, iklim ve doğa yapısından dolayı eşi bulunmaz özel aromaya sahip olduğunu, bu ürünü markalaştırmak istediklerini söyledi.

Üretilen şeftalinin hem Türkiye'deki çeşitli illere gönderildiğini hem de ihraç edildiğini dile getiren Özdem, ''Şeftalide üretim, her yıl hemen hemen aynı miktarda oluyor. Üreticilerimiz her geçen gün gittikçe bilinçleniyor. Yeni tür araştırması yaparak her yıl değişik zamanlarda bunların ekimini yapıyor, ürünü hasat ediyor'' dedi.

Özdem, 2011 yılında ilçe merkezi, Umurbey beldesi ile köylerde 60 bin ton dolayında üretim gerçekleştirildiğini, bu yıl ise bu rakamın 70 bin tona çıktığını bildirdi.

''Çanakkale Domatesi'', ''Bayramiç Tüysüzü'' gibi ''Lapseki Şeftalisi''ne patent alarak, bu ürünü markalaştırmak istediklerini anlatan Özdem, ''Meclis toplantısında aldığımız karar doğrultusunda çalışmalara başladık. Bu aşamada Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na (GMKA) bir proje sunacağız. Bu proje onaylandığı takdirde ajans, yüzde 75 oranında hibe veriyor. Onayın ardından üreticilerimize yönelik yaklaşık 3 aylık eğitim programı düzenleyeceğiz. Bu aşamanın sonunda da mutlu sona ulaşıp, inşallah şeftalimizi markalaştıracağız'' diye konuştu.

İlçede 40 yıldır şeftali üretimi yapan Rıfat Kaşıkçı, bu yıl verimin oldukça iyi olduğunu ifade ederek, görüşlerini şöyle aktardı:

''Geçen yıl 30 ton civarında şeftali hasat etmiştim. Bu yıl ise 40 tonluk hasat bekliyorum. Bölgedeki tüm üreticiler, şu anki durumdan memnun. Bana göre markalaşma, geç alınmış bir proje. Zaten biz şeftalide bir numarayız. İnşallah proje gerçekleşir.'' 

Ekleme Tarihi
08.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Lapseki şeftalisi, markalaşma yolunda, şeftali, lapseki
Link: Lapseki şeftalisi markalaşma yolunda...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız