Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Mersin Narenciye Festivali''ne doğru
 
Bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilecek festivale 750 bin liralık bütçe ayrıldığı bildirildi -Mersin Valisi Güzeloğlu: -''Bu festival, Mersin gibi bir kentin büyüklüğüne yakışmıştır'' 

MERSİN (A.A) - Bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilecek, ''Mersin Narenciye Festivali''ne 750 bin liralık bütçe ayrıldığı bildirildi.
     Mersin Ticaret Borsası'nın koordinatörlüğünde, büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin katkılarıyla 17-18 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin tanıtımı için Hilton Oteli'nde basın toplantısı düzenlendi.
     Vali Hasan Basri Güzeloğlu, yaptığı konuşmada, sıradan bir festival olmayan etkinliğin, birleştirici, ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan, zenginleştirici bir özelliğe sahip olduğunu söyledi.
     Ayrıştırıcı değil kaynaştırıcı özelliğiyle dikkati çeken Mersin'in farklılıkları buluşturarak büyüdüğünü belirten Güzeloğlu, şöyle devam etti:
     ''Festival, bütün kesimleri büyük bir işbirliğiyle bir araya getirmiş ve üçüncü yılında çok önemli bir başarıya ulaşmıştır. Bu festival, Mersin gibi bir kentin büyüklüğüne yakışmıştır. Türkiye'de festival kavramı çok tüketilen bir kavram oldu. Festivaller genellikle, sansasyonel etkileri dışında kalıcı ve ekonomik faydaları yeterince olmadı. Sürdürülebilir olmaktan da uzaklaştı. Trajikomik bir ifadeyle 1. geleneksel cümlesiyle başlayan festivaller gelenekseli yakalayamadan mazi de kaldı. Kalıcı olabilmek için doğru başlangıçlar gerekiyor. Sürdürülebilir festivaller yapmak gerekiyor. Bu anlamda, Narenciye Festivali çok başarılı şekilde çalışmalarını sürdürüyor.''
    
     -Narenciyenin Mersin ekonomisine katkısı-
    
     Mersin Ticaret Borsası ve Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ise, geçen yıl Mersinli firmaların narenciye ihracatının 400 milyon doları bulduğunu hatırlattı.
     Narenciyenin Mersin ekonomisine katkısının yıllık 1.5 milyar lira olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:
     ''Narenciye Mersin kırsalının ana gelir kaynağı durumundadır. 10 binlerce aile için, aş ve iş demektir. Mersin'de irili ufaklı 200 narenciye işleme tesisi bulunuyor. 700 civarında firma, narenciyenin iç ve dış ticaretiyle uğraşıyor. Narenciyenin üretimi, toplanması ve işlenmesinde 10 binlerce kişi çalışıyor. Bu yönüyle de narenciye ilimizin önemli bir istihdam kaynağıdır. Mersin, yıllık 1 milyon ton narenciye üretimiyle ülkemizin bu sektördeki lideri konumundadır. Ürettiğimiz narenciyenin yarısını ihraç ediyoruz. Ülkemiz narenciye ihracatının yüzde 40'ını Mersinli firmalar yapıyor.''
    
     -Narenciye ürünlerinden yapılan figürler ilgi odağı-
    
     Festivalin, narenciye ürünlerinin bir süsleme unsuru olarak kullanıldığı Türkiye'deki ilk ve tek festival olduğunu ifade eden Özdemir, festival için narenciye ürünleri kullanılarak yapılan üç boyutlu mobil figürler ve iki boyutlu alan süslemelerinin büyük ilgi çektiğini dile getirdi.
     Festivalin, 50 dolayında standıyla, açık hava fuarı şekline geldiğini belirten Özdemir, ''Bu sene 26 ülkeden 600'e yakın gösteri sanatçısı, festivalimize renk katacak. Biz mütevazi davranıp 'Uluslararası Narenciye Festivali' ifadesini henüz kullanmıyoruz. Ancak adında uluslararası ifadesi geçen pek çok festivalden daha fazla ülke festivalimize katılıyor. Hindistan, Çin, Tayland, Endonezya, Peru, Gana ve Senegal gibi ülkelerden gelecek olan grupların gösterilerini izleme fırsatını bulacağız'' diye konuştu.
     Bu yıl festival bütçesini 750 bin lira olarak belirlediklerini dile getiren Özdemir, konuşmasını şöyle tamamladı:
     ''Bu bütçenin 240 bin lirasını Büyükşehir Belediyesi karşılamaktadır. Akdeniz, Mezitli, Yenişehir ve Toroslar belediyelerimizden de her birisi 82 bin 500 liralık katkı vermektedir. Ticaret Borsası 180 bin liralık katkı yapıyor.''

Ekleme Tarihi
15.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Mersin, Narenciye Festivali
Link: Mersin Narenciye Festivali'ne doğru




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız