Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Aydın’da Zeytin Hasadı Başladı 

- AYDIN’DA ZEYTİN HASADI BAŞLADI
- ÜRETİCİ REKOLTEDEN MEMNUN, FİYATLARDAN MUTSUZ


AYDIN (İHA) - Aydın’ın en önemli geçim kaynakları arasında yer alan zeytin hasat edilmeye başlandı. Zor şartlarda üretim yapan zeytin üreticisi rekolteden memnun olurken, zeytin ve zeytinyağının yıllardır yüz güldürmeyen fiyatları nedeniyle mutsuz olduklarını belirtti.
 
Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip illerin başında gelen Aydın’da 2012-2013 dönemi zeytin hasadının geçtiğimiz hafta gerçekleşen yağışların ardından başladığını belirten Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, çiftçilerin sırıkla hasattan kaçınmalarını ve toplanan zeytinlerin de naylon çuvalla değil kasalarla taşınmasını tavsiye etti.
 
Geçen yıl yapılan sayımlara göre 21 milyon 631 bin 923 zeytin ağacı varlığı bulunan Aydın’da yaklaşık 21.6 milyon ağacın zeytin verim aşamasına geldiğini belirterek, 2 yıl önce olduğu gibi bu yıl da bazı kesimlerde kurt sorunu yaşandığını belirtti. Sarıoğlu, hasadın zeytin ağaçlarına zarar verilmeden ve makinelerle yapılmasını önerirken kaliteli bir yağ için de zeytinlerin kasalarla taşınmasını ve fazla bekletilmeden sıktırılmasını önerdi. Antik çağdan günümüze kadar, Akdeniz havzasında yaşayan insanlar tarafından en çok saygı gören, çok değerli ve çok yararlı bir ağaç türü olan Zeytin’in fiyatlarda yaşanan sıkıntı nedeniyle son yıllarda üreticisini güldürmediğini belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Akdeniz efsanelerinde adı Ölmez Ağaç ya da Hayat Ağacı olarak geçen zeytin ağacı, kimi zaman meyvasıyla kimi zaman yağıyla insanlığa sağlık, lezzet ve güzellik vaat etmiş.
 
Zeytinyağı Romalılardan Mısırlılara, Semitlerden Greklere kadar birçok kültürde önemli bir gıda maddesi olmanın dışında, kandillerde yakılarak geceleri aydınlatmış, yaralara sürülerek şifa olmuş, ciltler onunla ovularak güzelleştirilmiş. Kısacası her derde deva olmuştur. Ancak günümüzde bu kutsal meyvenin üreticileri maalesef emeğinin karşılığını alamamaktadır. Sıkıntılar içinde yeni dönemde tüm çiftçilerimize sağlıklı ve bereketli bir sezon diliyorum” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
20.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Aydında Zeytin Hasadı Başladı
Link: Aydın’da Zeytin Hasadı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız