Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye 

Türkiye'nin zeytin ihracatında Irak ikinci sıraya yükseldi

İZMİR (CİHAN)- Son yıllarda Türkiye’den Irak’a zeytin ve zeytinyağı ihracatında önemli artışlar kaydediliyor. Irak, en çok sofralık zeytin satılan ikinci ülke konumuna geldi.
 
Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatının 2011-12 sezonunda miktar bazında yüzde 0,4 oranında, değer bazında ise 5,6 oranında gerilediği bir dönemde Irak’a sofralık zeytin ihracatı miktarda yüzde 22,4, değer bazında ise yüzde 28,7 arttı. Irak’a gönderilen 18 bin 409 ton ürün karşılığında 23,7 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Bu verilerle Irak, sofralık zeytin ihracatında Romanya’yı geride bırakarak Almanya’nın ardından ikinci sıraya yerleşti.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Yönetim Kurulu Üyesi M.Kadri Gündeş Gaziantep, Kilis, Nizip, Antakya ve, Mardin gibi Irak’a yakın noktalarda, son yıllarda büyük alanlarda zeytin plantasyonları gerçekleştirildiğini söyledi. Irak’ın sektörün öncelikli hedef pazarlarından birisi olduğunu kaydeden Gündeş, “Irak’a yakın yörelerde zeytin ve zeytinyağı üretimi her geçen yıl artıyor. Irak pazarına yakınlık avantajını kullanarak ihracatımızı daha da arttırmayı ve Irak pazarındaki konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

ZZTK, AGROFOOD-IRAK FUARI’NDA TANITIM YAPACAK

ZZTK, 26-29 Kasım 2012 arasında Irak Erbil’de düzenlenecek Agrofood-Irak Fuarı’na katılacak. İhracatçılar, üçüncü kez katılacakları fuarda Türkiye’nin bu ülkeye ihracatını arttırmak için tanıtım yapacak. ZZTK Başkan Vekili Davut Er, 2012-13 ihracat sezonunda 455 bin ton sofralık zeytin ve 201 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediklerini kaydetti. Son yıllarda dikilen 80 milyon zeytin ağacıyla Türkiye’nin 170 milyon adet varlığa ulaştığına işaret eden Er, yeni dikilen ağaçların ürün vermeye başlamasıyla Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin daha da artacağını, artan üretimin daha fazla ihracatla katma değere dönüşeceğini, ZZTK olarak ihracatı arttırmak için tanıtım faaliyetlerine hız verdiklerini dile getirdi. Türkiye’nin Irak’a zeytin ve zeytinyağı ihracatının 2011-12 sezonunda 27 milyon 320 bin dolara çıktığı bilgisini veren Er, “Irak, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında dördüncü büyük pazar konumuna yükseldi. Irak’a zeytinyağı ihracatımızı çok daha yukarılara taşıyabilecek bir potansiyel var, Agrofood-Irak Fuarı bu anlamda itici güç olacak.” şeklinde konuştu. CİHAN

Ekleme Tarihi
23.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: zeytin ihracatı,ZZTK,ırak
Link: Türkiye'nin zeytin ihracatında Irak ikinci sıraya yükseldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız