Çiftçi Defteri
    TÜRKÝYENÝN EN GÜVENÝLÝR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Þifre
Beni Hatýrla    
Þ. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 31 Mayýs 2023 Çarþamba
Haberler Yazarlarýmýz Basýndan Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Þuan Buradasýnýz: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gýda
 Ýçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancýlýk
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarým
 Çevre, Enerji
 Biliþim, Teknoloji
 Tarým Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarýmsal Desteklemeler
 

Isparta'da Gül Atýklarý Gübreye Dönüþecek

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), kentteki gül sanayii atýklarýný, hayvansal ve bitkisel atýklarý gübreye dönüþtürmek için proje hazýrladý. 2 bin metrekare alan üzerine kurulacak gübreleme tesisinde yýlda 21 bin ton gül atýðý ekonomiye kazandýrýlacak.


Dünya gül yaðý üretiminin yüzde 65'ini tek baþýna karþýlayan Isparta, gül turizmiyle de kent ekonomisine katký saðlýyor. Isparta'da yapýlan 'gül turizmi' kapsamýnda kente gelen ziyaretçiler gül bahçesinde gül topladýktan sonra gülün fabrikalarda iþleniþ aþamalarýný gözlemliyor, gül ürünlerinin tüm aþamalarýna tanýklýk ediyor. Geçen yýl 230 bin turistin konakladýðý Isparta'da bu sayý günübirlik ziyaretçilerle 650 bine ulaþýyor. Isparta'nýn bu yýlki hedefi ise 1 milyon ziyaretçi.

Isparta'da her yýl yaklaþýk 7 bin 500 ton gül çiçeði toplanýyor ve 4 ton gül yapraðýndan 1 kilo gül yaðý elde ediliyor. Ýlde rekolteye göre ortalama 500 kilo gül yaðý elde ediliyor ve gramý 18 TL'den kozmetik devi ülkeler Fransa, Almanya, ABD ve Ýsviçre'ye satýlýyor.

SDÜ, kent ekonomisinin can damarýný oluþturan gül üretiminden daha fazla yararlanýlmasý için 'Bitkisel ve Hayvansal Üretim Atýklarýnýn Organik Gübre Olarak Deðerlendirilmesi' adlý proje geliþtirdi. Üniversite, gül yaðý üretimi, gül ürünleri ve gül turizmiyle kente girdi saðlayan 'gül'ün atýklarýnýn da ekonomiye kazandýrýlmasý için adým attý.

SDÜ Tarýmsal Araþtýrma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, hayvansal ve bitkisel atýklarý organik gübre haline getirecek bir proje hazýrladýklarýný, projenin altyapý çalýþmalarýnýn da tamamlandýðýný söyledi. Projenin Batý Akdeniz Kalkýnma Ajansý tarafýndan finanse edildiðini aktaran Prof. Dr. Kelen, kampüs içinde 2 bin metrekare alan üzerine kuracaklarý gübreleme tesisinde yýlda 21 bin ton gül atýðýný gübreye dönüþtürerek ekonomiye kazandýracaklarýný kaydetti.

ÇEVRE KÝRLÝLÝÐÝNÝN ÖNÜNE GEÇÝLECEK

Gül atýklarýný tesiste iþleyerek gübre haline getireceklerini vurgulayan Prof. Dr. Kelen, "Isparta ekonomisine katkýda bulunacaðýz. Bu atýklar iþlenerek gübre haline geldiðinde çevre kirliliðinin de önüne geçilecek" diye konuþtu.

Kirliliði önlemek adýna tesisin insan ve çevrenin korunmasý açýsýndan da önem arz ettiðini belirten Prof. Dr. Kelen, "Topraklarýmýzýn yüzde 85'i bazik reaksiyonlu ve yüzde 94'ü organik madde bakýmýndan yetersizdir. Bizim elde edeceðimiz gübreler sayesinde topraklara verim kazandýracaðýz" dedi.

Prof. Dr. Mustafa Kelen, projenin 2011 'Tarýma Dayalý Sanayinin Geliþtirilmesi Mali Destek Programý' kapsamýnda yürütüldüðünü anlattý. Prof. Dr. Kelen, "Tesis, üniversite kampüsü içerisindeki hayvan çiftliðinin yanýnda yer alan bölgeye kurulacak. Altyapý çalýþmalarý tamamlandý. 2013 yýlýnda temelini atacaðýz" diye konuþtu. - Isparta -
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.11.2012
Ekleyen Kiþi
þahin yaylacý

Etiketler: Isparta, Gül Atýklarý, Gübre, Dönüþüm, Süleyman Demirel Üniversitesi
Link: Isparta'da Gül Atýklarý Gübreye Dönüþecek




  HABERLER
>> Arþiv Ýçin Týklayýnýz