Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Aralık 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Isparta'da Gül Atıkları Gübreye Dönüşecek

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), kentteki gül sanayii atıklarını, hayvansal ve bitkisel atıkları gübreye dönüştürmek için proje hazırladı. 2 bin metrekare alan üzerine kurulacak gübreleme tesisinde yılda 21 bin ton gül atığı ekonomiye kazandırılacak.


Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta, gül turizmiyle de kent ekonomisine katkı sağlıyor. Isparta'da yapılan 'gül turizmi' kapsamında kente gelen ziyaretçiler gül bahçesinde gül topladıktan sonra gülün fabrikalarda işleniş aşamalarını gözlemliyor, gül ürünlerinin tüm aşamalarına tanıklık ediyor. Geçen yıl 230 bin turistin konakladığı Isparta'da bu sayı günübirlik ziyaretçilerle 650 bine ulaşıyor. Isparta'nın bu yılki hedefi ise 1 milyon ziyaretçi.

Isparta'da her yıl yaklaşık 7 bin 500 ton gül çiçeği toplanıyor ve 4 ton gül yaprağından 1 kilo gül yağı elde ediliyor. İlde rekolteye göre ortalama 500 kilo gül yağı elde ediliyor ve gramı 18 TL'den kozmetik devi ülkeler Fransa, Almanya, ABD ve İsviçre'ye satılıyor.

SDÜ, kent ekonomisinin can damarını oluşturan gül üretiminden daha fazla yararlanılması için 'Bitkisel ve Hayvansal Üretim Atıklarının Organik Gübre Olarak Değerlendirilmesi' adlı proje geliştirdi. Üniversite, gül yağı üretimi, gül ürünleri ve gül turizmiyle kente girdi sağlayan 'gül'ün atıklarının da ekonomiye kazandırılması için adım attı.

SDÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, hayvansal ve bitkisel atıkları organik gübre haline getirecek bir proje hazırladıklarını, projenin altyapı çalışmalarının da tamamlandığını söyledi. Projenin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edildiğini aktaran Prof. Dr. Kelen, kampüs içinde 2 bin metrekare alan üzerine kuracakları gübreleme tesisinde yılda 21 bin ton gül atığını gübreye dönüştürerek ekonomiye kazandıracaklarını kaydetti.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Gül atıklarını tesiste işleyerek gübre haline getireceklerini vurgulayan Prof. Dr. Kelen, "Isparta ekonomisine katkıda bulunacağız. Bu atıklar işlenerek gübre haline geldiğinde çevre kirliliğinin de önüne geçilecek" diye konuştu.

Kirliliği önlemek adına tesisin insan ve çevrenin korunması açısından da önem arz ettiğini belirten Prof. Dr. Kelen, "Topraklarımızın yüzde 85'i bazik reaksiyonlu ve yüzde 94'ü organik madde bakımından yetersizdir. Bizim elde edeceğimiz gübreler sayesinde topraklara verim kazandıracağız" dedi.

Prof. Dr. Mustafa Kelen, projenin 2011 'Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı' kapsamında yürütüldüğünü anlattı. Prof. Dr. Kelen, "Tesis, üniversite kampüsü içerisindeki hayvan çiftliğinin yanında yer alan bölgeye kurulacak. Altyapı çalışmaları tamamlandı. 2013 yılında temelini atacağız" diye konuştu. - Isparta -
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Isparta, Gül Atıkları, Gübre, Dönüşüm, Süleyman Demirel Üniversitesi
Link: Isparta'da Gül Atıkları Gübreye Dönüşecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız