Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pirinç üreticilerinin KDV'de yüzde 1 talebi

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman: ''Nohut, bulgur, fasulye gibi ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e inen KDV, mutlaka pirinçte de indirilmelidir''


EDİRNE (A.A) - İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman, ''Nohut, bulgur, fasulye gibi ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e inen KDV, mutlaka pirinçte de indirilmelidir'' dedi.

Kerman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İpsala'nın Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 30'unu karşıladığını anlattı.

Son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye'de çeltik üretiminin arttığını ifade eden Kerman, üreticilerin dünya teknolojilerini kullanarak üretimi arttırdığını söyledi.

Türkiye'de pirinç tüketiminin son yıllarda azaldığını anlatan Kerman, ''Özellikle Televizyonlarda pirinç karşıtı yayınlar bunu etkilemiştir. Üreticilerimizin emeği ile alın teriyle uğraşılmamalıdır. Nohut, bulgur, fasulye gibi ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e inen KDV, mutlaka pirinçte de indirilmelidir. Pirinçte KDV yüzde 1'e indirilirse hem kayıt dışılık önlenir hem de haksız rekabet engellenir. Halkımızda daha ucuza pirinç yeme imkanı sağlanır. Böylece hem üretici kazanır, hemde tüketici'' diye konuştu.

Pirinç Değirmencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Yetiş ise çeltikte KDV'nin yüzde 1, pirinçte ise yüzde 8 olması sebebiyle sektörde kayıt dışı satışların arttığını öne sürerek, sektörün bu nedenle çalışamaz hale geldiğini kaydetti.

Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 900 bin ton çeltik üretildiğini vurgulayan Yetiş, bu artışın son yıllarda çeltik işleme tesislerine yapılan yatırımla doğru orantılı olduğunu bildirdi.

Yetiş, pirinçte KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini belirterek, ''Un, şeker, bakliyat ürünlerinde yüzde 1 KDV uygulanmaktadır. Temel gıda maddelerinde yapılan KDV indirimi ile amaçlanan kayıt dışı ortadan kaldırılması çalışmaları, pirince yansımazsa eksik kalacaktır. Tüketici bazında pirinçte KDV yüzde 1'e indirilirse, hem kayıp olmayacak hem de kayıt dışı ortadan kalkacaktır'' ifadesini kullandı. 

Ekleme Tarihi
29.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Pirinç, üretici, KDV, yüzde 1 talebi
Link: Pirinç üreticilerinin KDV'de yüzde 1 talebi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız