Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Aralık 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Burdur Gölü çevresine gül fidanı dikimi 

Burdur Gölü'nde su çekilmesinin önüne gül üretimiyle geçilecek

BURDUR (CİHAN)- Su çekilmesi nedeniyle her geçen gün kuruyan Türkiye'nin yedinci büyük gölü Burdur Gölü'nün kurtarılması için yeni bir çalışma başlatıldı. Karakent köyünde faaliyet gösteren Lisinia Doğal Hayatı Koruma Merkezi, gölden su çekilmesini azaltmak için mısır, yonca, arpa ve yulaf yerine organik gül üretiminin yapılması için proje geliştirdi. Bu şekilde vahşi sulamanın önüne geçilerek gölü besleyen kaynakların daha tasarruflu kullanılması sağlanacak.


Lisinia Doğal Hayatı Koruma Merkezi çalışanları, ‘Göller Yöresi Kültürünü ve Göllerin Ömrünü Gülle Uzatma' adını taşıyan proje kapsamında 100 dekarlık alana gülfidanı dikti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Isparta, Denizli ve Afyonkarahisar'dan getirilerek dikilen gül fidanlarıyla Burdur Gölü'nün tarımsal sulamadan etkilenmesinin önüne geçileceğini söyledi. Dallı, "Projede kullanılan damla sulama yöntemi, vahşi sulamanın önüne geçerek gölü besleyen kaynakların daha tasarruflu kullanılmasını sağlayacak." dedi. Projeyle organik üretime de dikkat çekmek istendiğini ifade eden Dallı, gülde kullanılan kimyasalların önüne geçerek gül kokusunu doğal olarak almak istediklerini kaydetti.

Projenin fikir sahibi veteriner hekim Öztürk Sarıca son yıllarda ucuz kredi imkanlarıyla çiftçilerin hayvancılığa yöneldiğini, gül fidanlarını sökerek su tüketimi fazla olan mısır, yonca, arpa ve yulaf üretimi yaptığına dikkat çekti. Sarıca, "Hayvan yemi olarak kullanılan bitkiler çok fazla su tüketiyor. Yörede var olan buharlaşmanın yanı sıra su kaynaklarının fazlaca kullanılması da göz önüne alındığında doğal dengedeki bozukluğun geri dönüşümsüz şekilde artarak devam etmesi kaçınılmazdır." ifadelerini kullandı. Öztürk, Burdur Gölü'ndeki suyun küresel ısınmaya da bağlı olarak son yıllarda hızla çekildiğine dikkat çekti.
CİHAN

Ekleme Tarihi
30.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Burdur Gölü çevresine gül fidanı dikimi
Link: Burdur Gölü çevresine gül fidanı dikimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız