Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

KÖPRÜBAŞI’NDA ZEYTİN BEREKETİ

MANİSA (İHA) - Son yıllarda adını yetiştirdiği çilek ile duyuran ve çilek diyarı haline gelen Köprübaşı ilçesi, zeytinde de iddialı olduğunu gösterdi.


Yetkililerden alınan bilgiye göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sertifikalı fidan ile tesis edilen kapama bahçelere verilen desteklemelerin de etkisiyle, ilçe dışından gelen yatırımcılar ve Köprübaşı çiftçisi tarafından birçok yeni bahçe tesisi yapıldı. Zeytin üretim alanları 15 bin 250 dekara ulaştı. Yeni Büyükşehir Yasası ile kendisine sınır Borlu ve köylerinin bağlanması ile bölgede toplam ağaç sayısınınn 1 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

2005-2008 yılları arasında dikilen zeytinlerin de verim vermeye başlamasıyla birkaç yıldır zeytin hasadı yapılan ilçede, bu yıl hasat sezonunun gelmesiyle birlikte görülmemiş bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Zeytin hasadının, tarım işleri açısından boş sezona denk gelmesi nedeniyle de işçilere de yeni bir ekmek kapısı açılmış oldu. Rekoltenin yıldan yıla artış göstermesi sonucu bu sene ilçeye gelen zeytin alıcılarının sayısında da artış oldu. Yine rekolteyle ilgili olarak önceki senelerde ilçe ihtiyacına cevap verebilen ilçenin tek yağhanesi ihtiyaca cevap veremez duruma geldi ve komşu Borlu beldesinde bulunan yağhane de ilçe üreticileri tarafından tercih edilmeye başlandı. Daha önceki yıllarda Akhisar gibi ilçelere zeytin toplamaya giden ilçe halkı, artık kendi bahçesini patronu olmuş durumda. Kendi hasadını yapmaya ancak zaman bulabiliyor. Zeytin ağaçlarının ileride daha da büyüyeceği ve verim artıracağı düşünüldüğünde, ilçede çilekten sonra zeytin de ekonominin can damarı haline geliyor.
İlçeye dışarıdan gelen yatırımcıların oluşturduğu büyük kapama bahçeler ise, zeytinin ileride ilçe için çok önemli bir gelir kaynağı olacağını gösteriyor. Zeytin ve zeytinyağı sektöründe ilçenin önemli markalar çıkarması bekleniyor. Köprübaşı'nda, sadece İlhan Sarı isimli girişimciye ait 3 bin dekar kapama zeytin bahçesinde organik zeytin üretimi yapıyor. Firma yetkilisi Ali Alp, tesiste 180 bin adet zeytin ağacı bulunduğunu ve önümüzdeki yıl yapılacak yeni yatırımla zeytinyağı ve zeytin işleme tesisi kurulacağını, kendi markalarını oluşturma yolunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yerel yetkililer, bu yıl 3 bin 500 - 4 bin ton zeytin rekoltesi oluşmamasını beklediklerini, önümüzdeki yıllarda bu rakamın 15 bin tona ulaşacağını tahmin ettiklerini belirttiler.

Ekleme Tarihi
30.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Köprübaşı, Zeytin,
Link: Köprübaşı’nda Zeytin Bereketi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız