Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ormanda yetişen doğal mantar ete rakip oldu

MERSİN (CİHAN)- Mersin’in Silifke ilçesinde ormanlık alanlarda yağmurun ardından ortaya çıkan mantarlar köylülerin geçim kaynağı oldu. Besin değeri kırmızı etle aynı olan mantarın ete rakip olduğunu savunan köylüler, et alamayan vatandaşlar için iyi bir alternatif olduğunu söyledi.


        Yağmurun ardından açan güneşle ortaya çıkan mantarlar, özellikle Silifke'nin köylerinde yaşayan vatandaşların ek gelir kaynağı oldu. Ormanlardan topladıkları mantarları kilogramı 5 liradan satan köylüler, gerek kendi tükettikleri gerekse de satarak aile bütçesine katkıda bulundukları mantardan vazgeçemediklerini dile getirdi.

        Bu yıl yağışların bol olması ve hava sıcaklığının normal seyretmesi nedeniyle özellikle çam ağaçlarının dibinde bulunan mantarların bereketiyle geldiğinin altını çizen köylü vatandaşlar, “Bu yıl mantarda ayrı bir bereket var. Önceleri yemek için toplardık, Bu yıl o kadar çok ki artık satmak için de topluyoruz. Bizler mantarı çok severiz. Özelikle de çocuklarımıza yediririz ve et gıdasından üstün tutarız. Evlerine et alıp yiyemeyen vatandaşlara tavsiyemiz bir kilo et alacaklarına üç kilo mantar alsın 4 kişilik bir ailenin ihtiyacını rahatlıkla karşılar.” ifadelerini kullandı.

        Tamamen doğal bir ortamda yetişen mantarların görünüşünün vatandaşı aldatmaması gerektiğini ifade eden Gökbelen köyünde kasaplık yapan Halil Uçar, çocuklarını bindirdiği aracıyla dağlık alanlara giderek mantar topluyor. Mantarın pirzolasını ve kavurmasını yaparak tükettiklerini belirten Uçar, aynı zamanda kurutarak daha sonra yemek için de sakladıklarını dile getirdi.

        Yıllardır mantar topladıklarını ve mantarın doğal ortamda yetiştiği için vatandaşlar tarafından oldukça rağbet gördüğünü aktaran Uçar, 5-6 kişinin günde ortalama 100 kilogram mantar toplayabildiğini ve bunun da kış mevsiminde köylüye ciddi bir gelir olduğunu kaydetti.

        Mantarların çeşit çeşit olduğunu belirten Sultan Üredi ise “Bizler köylü olduğumuz için zehirli zehirsiz mantarı görür görmez biliriz. O nedenle topladıklarımız sarı mantardır. Yıllardan bu yana bu mantarı toplar, yeriz ve satarız. Bugüne kadar bir zehirlenme ile karşılaşmadık. Öncelikle kendimiz tüketiyoruz, fazlasını da satıyoruz.” dedi.

        Dünyada yaklaşık 100 bin çeşit mantar bulunduğunu bildiren Silifke Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dr. Cemaleddin Öztürk ise mantarın ciddi bir besin kaynağı olduğunu bildirdi.

        Özellikle doğadan toplanan mantarlara çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, mantarın ciddi bir besin kaynağının olmasının yanı sıra zehirlenme durumunda hayati risk taşıyan bir besin olduğuna da dikkat çekti.

        Türkiye'de yetişen mantarların yüzde 2-3'ünün zehirli olduğu ifade eden Öztürk, yenilecek mantarların uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra tüketilmesinin önemine işaret etti. Öztürk, mantarın besin değerinin de etle kıyaslanabileceğini dile getirdi.

CİHAN
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
01.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ormanda yetişen doğal mantar ete rakip oldu
Link: Ormanda yetişen doğal mantar ete rakip oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız