Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Yılbaşı yaklaştı çiçekçilerin işleri açıldı from gida_tarim on Vimeo.

 

Yılbaşı yaklaştı çiçekçilerin işleri açıldı

Yeni yıl nedeniyle çiçekçilerde artan siparişler için ek mesai yapmaya başlayan üreticiler, il genelinde çam ağacı satışlarının düşük olmasından şikayetçi.


Çiçekçilik denilince Antalya’nın akla geldiğini oysa ki, iklimsel olarak Hatay’ın da çiçek yetiştiriciliği yönünden önemli bir bölge olduğunu söyleyen çiçek üreticileri, devletten mazot, gübre ve elektrik desteği almak için müracaat ettiklerini söylediler.

Yaklaşan yılbaşı nedeniyle siparişlerde artış olduğunu söyleyen çiçek üreticisi Mustafa Sahillioğlu, “Bu iş Antakya’da pek yapılmıyor. Çiçekçilik şu anda Antakya’da desteklenmeyen bir sektör. Devlet desteği yok. Ancak yeni yıldan itibaren mazot, gübre, elektrik gibi konularda devletten destek alacağız. Destek alabilmek için gerekli başvurularımızı ve müracaatlarımız yaptık.” dedi.

Özel günlerde çiçek satışlarında artış yaşandığını buna yılbaşının da dahil olduğunu söyleyen Sahillioğlu; “Yılbaşı özel günlerden olduğu için insanlar evlerinde bahçelerinde çiçek görmek istiyor. Bu yüzden taleplerimiz bayağı bir artış gösterdi. Sadece Hatay değil, bunun yanı sıra Gaziantep, Adana ve Kilis’e de çiçek gönderiyoruz. Çünkü bu illerden de talep alıyoruz.” diye konuştu.

Yaklaşan yılbaşı öncesi çam ağaçları satan botanikçiler ise işlerin durgunluğundan şikâyetçi. Yılbaşına 20 gün kala hala hiç çam ağacı satamadıklarından yakınan botanikçiler, özellikle Suriye’de yaşanan olayların Hatay halkına verdiği tedirginlik nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini söylüyor.

Satışların her zamankinden daha düşük olduğunu aktaran botanik bahçesi sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Nidal Özdemir, “Bu yıl satışlarımız her zamankinde daha düşük gidiyor. Çünkü insanlar tedirgin, savaş korkusu var. Sektör olarak herkesin etkilendiği kadar bizde etkilendik. Yılbaşı için hala hiç sipariş almadık.” dedi.

İnsanların yılbaşında canlı yerine yapay çam ağaçlarına yöneldiğini belirten Özdemir; “İnsanlarımız artık doğadan uzaklaştı. Bu nedenle yapay çamla hayatlarını sürdürüyorlar. Halbuki bizim mesajımız evinize doğayı taşıyın. Tabi ki, bir çam ağacını keserek eve taşıyarak değil, tam tersi canlı bir çam ağacını evinize alarak, daha sonra da apartmandaysanız uygun bir yere dikerek devam edin diyoruz. Herkesin bir dikili ağacı olmalı yaşamak ve yaşatmak için.” diye konuştu.

Suriye olaylarının her kesimi olduğu gibi kendilerini de etkilediğini aktaran Nidal Özdemir; “Bu olaylardan herkes etkilendi. Dönüp düşündüğümüz zaman Yayladağı’ndaki orman yangınında 10 bin dekarlık bir alan yandı. Kuşlar böcekler hiçbir şey kalmadı. Tüm bunları düşündüğümüzde birçok yönden olumsuz etkilendik.” şeklinde konuştu. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
13.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yılbaşı yaklaştı çiçekçilerin işleri açıldı
Link: Yılbaşı yaklaştı çiçekçilerin işleri açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız