Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Böcekler insanlara hizmet ediyor



Böcekler insanlara hizmet ediyorUzmanlar, dünyada 1 milyon 720 bin hayvan türünün olduğunu ve bunun 854 binini böceklerin oluşturduğunu belirterek, böceklerin insanlar için çok faydalı olduğunu bildirdi.

Uzmanlar, dünyada 1 milyon 720 bin hayvan türünün olduğunu ve bunun 854 binini böceklerin oluşturduğunu belirterek, böceklerin insanlar için çok faydalı olduğunu bildirdi.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Yıldırım, dünyada yeni buldukları böcek türlerine o yörenin ismini verdiklerini belirterek, Erzincan'da buldukları bir böceğe Erzincan, Erzurum'da buldukları bir böceğe Palandöken, Erzurum gibi isimler verdiklerini söyledi.

Böceklerin o bölgenin tapusu mahiyetinde olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Dünyada birçok bilim adamı, sevdikleri isimleri, dünya durdukça yaşaması için böceklere değişik isimler veriyorlar. Yani böceğe kişilerin isimlerini veriyorlar'' dedi.

Böceklerin sadece pire, tahtakurusu, insanlar için zararlı böcekler olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, ''Dünyada 1 milyon 720 bin hayvan türü var. Bunun 854 binini böcekler oluşturuyor. Bunlardan bin civarında zararlı tür, diğerlerinin hepsi faydalı. Bir kısmının nötr bir kısmının ise henüz daha hangi gaye için yaratıldığı bilinmediği için faydaları daha bilinmiyor. Zaman geçtikçe bunun faydaları biliniyor'' diye konuştu.

Fakülte olarak, Türkiye'nin büyük entomoloji müzesine sahip olduklarını vurgulayan Yıldırım, müzede 20 bin civarında teşhis edilmiş, 20 binin üzerinde de teşhis edilecek materyal bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin böcek bakımından bir kıta özelliği gösterdiğini ifade etti.

Yıldırım, şunları kaydetti:

''Böcek bakımından Avrupa'dan daha zenginiz. Yani biyoçeşitlilik yönünden çok zenginiz. Her yıl yeni böcek türleri, biz ve yabancı bilim adamları tarafından ülkemizde bulunuyor ve bunları tanımlıyoruz. Yabancı bilim adamı arkadaşlarım buldukları beş yeni böceğe, benim ismimi verdi. Dört tane böceğe 'Yildirim' diye soyadımı koymuşlar, bir tanesine de ismimi koymuşlar. Bu benim için bir onur. Çünkü dünya durdukça o böcek türlerinde o isim yaşayacak. Yani herkese bu isim verilmez, bu onur.''

Sürekli böcekler üzerine çalıştığını anlatan Yıldırım, ''Sadece üç tane beş tane veya diyelim ki 40-50 tane zararlı böcekler için olumsuz değerlendirmemek lazım. Böceklerin hepsi bizim hizmetimizde. Onların bize çalıştıklarını, faydalarını görünce insan öyle dersler alıyor ki şaşırıyorsunuz'' ifadelerini kullandı.

Biyoçeşitlilik bakımından Türkiye'nin en zengin bölgesinin Doğu Anadolu Bölgesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ''Benim uzman olduğum familyadan 300 tane tür var ve bunun 200 tanesi Doğu Anadolu'da bulunuyor. Bunlardan 71'i Türkiye'de yeni tanımlanmış. Bunlardan bir kaçını da biz tanımlamışız'' dedi.







http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
18.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Böcekler insanlara hizmet ediyor
Link: Böcekler insanlara hizmet ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız