Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Nevşehir pazaryeri dünya mirası olmaya aday 

Nevşehir pazaryeri dünya mirası olmaya aday

NEVŞEHİR (CİHAN)- Nevşehir Belediyesi tarafından ilde 300 yıldan beri devam eden pazar geleneğinin somut olmayan kültürel varlık listesine alınması için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’na (UNESCO) başvurulacağı bildirildi.


Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, 21 Mart 1726 tarihinde Osmanlı Padişahı 3. Ahmet tarafından çıkartılan bir ferman ile pazaryeri kurulmasına karar verilen Nevşehir’de, pazaryeri geleneğinin daha canlı tutulabilmesi amacıyla UNESCO’ya somut olmayan kültür varlıklarından biri olarak kabul edilmesi için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, UNESCO 17 Ekim 2003 tarihinde Paris’te düzenlenen 32. Genel Konferansı’nda, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul ettiğini hatırlatarak, Türkiye’nin de 19 Ocak 2006 tarihli ve 5448 sayılı Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin Uygun Bulunduğuna Dair Kanunla bu sürece dâhil olduğunu belirtti.

Türkiye’nin de 27 Mart 2006 tarihinde resmen taraf olduğu sözleşmenin esasına uygun şekilde Nevşehir pazaryerinin 21 Mart 1726 tarihinden beri Osmanlı Padişahı 3. Ahmet tarafından yayınlanan bir ferman çerçevesinde pazar ve pazartesi günleri kurulmasının karar altına alındığını ifade eden Ünver, sözleşmede yerini bulan kültürel uygulamalara uygun noktada bulunan Nevşehir pazaryerinin de somut olmayan kültür miras listesine dahil edilmesi için UNESCO nezdinde girişimlere önümüzdeki süreçte başlayacaklarını kaydetti.

    Ünver, “Nevşehir Pazar yeri sözleşmenin ‘toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar’ bölümünde yerini tam anlamıyla anlamaktadır. 300 yıla yakın bir zamandan beri uygulana gelen Nevşehir pazaryeri uygulaması için, pazaryerimizde yapacağımız bazı yapısal düzenlemelerin ardından UNESCO’ya gereken başvuruyu yapacağız. Öyle inanıyorum ki Osmanlı Arşivlerinde yer alan ferman ile de anlaşılacağı üzere Nevşehir pazaryeri geleneği somut olmayan kültürel varlıklar içerisinde hak ettiği yeri alacaktır.” diye konuştu. CİHAN

Ekleme Tarihi
27.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Nevşehir pazaryeri dünya mirası olmaya aday
Link: Nevşehir pazaryeri dünya mirası olmaya aday




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız