Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

domates.com.tr 'hal'den anladı

Halde komisyonculuk yaparken artan sorunlar arasında sıkışan Fatih Ekinci, iş fikri geliştirdi. Zaruretten maharet doğdu, Ekinci, işçi bulmak ve seralardaki sorunları çözmek için tarım sektörü için www.domates.com.tr’yi kurdu.


ANTALYA - "Antalya Hali'nde üreticiler son 3 yıldır ortakçı işçi, sera kurulumu ve sera girdileri konusunda eksiklerini çözemez hale geldi. Haliyle ürünlerde kalite düştü, tonaj eksikliği oldu ve seralar boş bırakıldı. Ben de bir iş fikri geliştirdim. Öyle bir internet portalı kurmalıydım ki, üreticilerin çözümüne hemen ulaşamadığı sorunları onlar adına takip edip, onlara yol göstermeliydi. En sonunda üreticilerin ve firmaların sorunlarının çözümünü bulacakları 'domates.com.tr' kurdum. Şimdi Antalya Hali'nde üreticiler deneyimlerini bu siteden paylaşıyor" diyor Fatih Ekinci. 22 yıldır halde komisyonculuk yapıyor.

Fatih Ekinci ile Türkiye'nin sera cenneti olan Antalya'daki halde yaşanan sıkıntıları ve çözüm için kurduğu internet portalını konuştuk. Portalda işçi arayan firmalar, kiralık ve satılık seralar, hal piyasa fiyatları ve tarım sektörünün ihtiyacı olan bütün ilanlar yer alıyor. Portal böylece sektörün çözüm ortağı oluyor.

Ne kadar süredir Antalya Hali'nde çalışıyorsunuz?

Hal'de 1990 yılında komisyonculuk yapmaya başladım. 1994'de Ekinciler Yaş Sebze Meyve Limited Şirketini kurarak çalışmalarımıza devam ettik. Üretimin ön hazırlığı olan sera kurulumu, fide ekimi, yetiştirilmesi ve toplanmasında üreticilerle sorunların çözümü birlikte aradık. Halde satış ve pazarlamayı da kendim yapıyorum. Satışlarımız sabaha karşı 03:00'te başlayıp akşam saat 18:00-19:00 kadar devam ediyor. Yorucu ama tempolu bir mesleğimiz var.

Bu portalı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Yeni nesil komisyoncu olarak eski üretimler ile yeni teknolojik üretimler arasında sorunların çözümünde eksiklikler olduğunu gördüm. Üreticiler özellikle son 3 senedir ortakçı işçi, sera kurulumu ve sera girdileri konusundaki sorunlarını çözemez hale geldi. Kalite düşüklüğü, tonaj eksikliği ve seraların boş bırakılması ya da seralara marul karpuz gibi basit ürünlerin ekilmesinden dolayı biz komisyoncuların cirolarında aşağıya doğru bir iniş oldu. Bundan dolayı 3 yıldır aklımda geliştirdiğim internet portalı fikrini hayata geçirmeye karar verdim. Öyle bir internet portalı kurmalıydım ki, üreticilerin çözümüne hemen ulaşamadığı sorunları onlar adına takip edip, onlara yol göstermeliydim. En sonunda üreticilerin ve firmaların sorunlarının çözümünü bulacakları 'domates.com.tr' isminde bir internet portalı kurmaya karar verdim. Sitemi 2011 yılının Nisan ayında hayata geçirdim.

İstenilen her konu burada dile getirilebiliyor mu?

Firmalarımız tarım alanında ihtiyaç duydukları diğer tüm konularda da taleplerini ve düşüncelerini burada dile getirebilmekteler. Bu bazen kiralık bir sera, bazen ikinci el satılık bir araç, bazen de yeni çıkan bir ürün bilgisi olabilmekte. Hepimiz artık çok iyi biliyoruz ki bu tür paylaşımların en hızlı, en güncel ve en yaygın şekilde olmasını internet kadar mümkün kılan bir başka yol yok.

Sitenin ismi neden domates?

Domates ismini koyarken, dünyada hemen her eve sıklıkla giren, hemen herkes tarafından zevkle üretilen, her dilde benzer telaffuzlarla söylenmesi bizi etkiledi. İstedik ki bu lezzet ve nimet bu kez de bizleri birbirimize bağlayan bir ortama ismini versin.

Peki altyapı ve teknik olarak bu portal size ne kadara mal oldu?

Portal ilk aşamada 50 bin TL sermaye ile kuruldu. Site canlı bir site olduğundan profesyonel olması ve arkasında sağlam teknik desteğin olması lazım. Ve ilk günden beri arka plandaki kadro reklam ve teknik destek ile halen giderlerimiz var. Bugüne kadar olmaktadır. Şu ana kadar 100 bin TL'yi geçti. Artı portalda para ve sermaye ile ölçülemeyen sektörün içinde ve sahada olan birisi ve 20-30 senelik tecrübelerini paylaşıyor.

Portal ile hangi sorunları çözmeyi planlıyorsunuz?

Portal ile özellikle Türk sera üreticisinin sera ortakçı işçi sorununu çözmeyi amaçlıyoruz. Sera yapım aşamasındaki gizli kahramanları gün yüzüne çıkartmayı, sera üretim girdilerini ve sorunlarını en aza indirmeyi ve sera tarımsal firmaları ve üreticilerini bir platformda buluşturmayı hedefledik. Aynı zamanda işçi arayan firmalara 'ortakçı' bulmayı amaçlıyoruz.
Şu anda portala olan ilgi özelikle sera ortakçı işçisinden. İkinci sırayı kiralık satılık seralar alıyor. Bunu fide firmaları, hal piyasa fiyatları, sera demirleri ve naylonları takip ediyor. Sitedeki hedef kitlemiz sera üreticileri ve tarımsal firmalardan oluşuyor.

Seralarda çalışacak işçileri internetten buluyor

Ortakçılık bir sera işletmesinde işçiliği üstlenmek suretiyle yıllık gelire ortak olan ve tüm aile fertlerinin istihdam edilmesine imkan veren bir iş anlaşması. İş arayan ancak sera ortakçılığı hakkında yeterli bilgisi olmayan pek çok kimse var. Özellikle örtüaltı üretim sektörüne aşinalığı olmayan bölgelerde; mesela, İç Anadolu'da, Türkiye'nin her hangi bir yerinde çalışmak isteyen, vasıfsız ve ne iş yapacağını bilemeyen, iş arayan kimselere "domates.com.tr" ile ulaşmaya çalışıyoruz.

Sera yetiştiriciliği alanında kendini geliştirmek ve eğitmek isteyen; bu işi öğrenmek ve çalışmak isteyen yeni işçi ailelerine ulaşarak, sektörümüze kazandırmak ve böylece seracılıktaki işçi sıkıntısını en az seviyeye indirmek arzusundayız. Son yıllarda hızla büyüyen seralarda çalışacak işçi açığı, günümüzde sektörün önemli sorunlarından biri haline geldi. Maliyeti binlerce lira tutan seraların birçoğu işletilemez duruma geldi. İşçi bulma sıkıntısı nedeniyle birçok sera, ekimi kolay ve işlemesi basit ürünlere kaymak suretiyle çalışmaya devam etti ya da başka üreticilere kiraya verilerek çözüm üretmeye çalışıldı. Artık seralarda çalışmak üzere bölgeye göç eden çok sayıda aile mevcut.

Neler takip edilebiliyor?

.Serasına ortakçı arayanlar

.Kiralık ve satılık seralar

.Yeni çıkan ürün bilgileri

.Güncel hal fiyatları

.Hurda sera demiri satanlar

.Sulama sistemleri ve ustaları

.Fide ve tohum bilgileri
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: domates.com.tr, domates
Link: domates.com.tr 'hal'den anladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız