Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bu Köye Grip Uğramıyor…

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, yazın çiftçilik yapan Alibey köyü sakinleri, kış mevsiminde ise kapılarının önlerinde greyfurt soyup hem para kazanıyor, hem de grip hastalığından korunuyor.


Bursa'nın İnegöl ilçesinde, yazın çiftçilik yapan Alibey köyü sakinleri, kış mevsiminde ise kapılarının önlerinde greyfurt soyup hem para kazanıyor, hem de grip hastalığından korunuyor.
Alibey köyünde yaşayan halkın yüzde 60'ı kış mevsiminde erkek-kadın, yaşlı-genç demeden bu işi yapıyor. 270 haneden yaklaşık 600 kişi, bir fabrikanın getirdiği kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden olan greyfurtları soyup ek gelir elde ediyor. Her sabah günün ilk ışıklarında kapılarının önlerine bırakılan kasalar içerisindeki greyfurtları öğlene kadar soyup hazır hale getiren köylülerin her biri 4 saat içinde ortalama 5'er kasa greyfurt soyarak günlük 15 lira kazanıyor. Yaklaşık 600 kişi günde ortalama 15 lira gelir elde ederken, köyün toplam aylık geliri ise 100 bin lirayı buluyor.
Sabahın erken saatlerinde toplanan köyün kadınları hem sohbet ediyor, hem de kapılarına bırakılan kasalar içerisindeki greyfurtları soyarak para kazanıyor. Fabrikanın getirdiği greyfurtları soyan köylüler, bol bol greyfurt yiyerek grip hastalığından korunuyor.
Eşi Adile Şeherli ile birlikte greyfurt soyan Adil Şeherli, yazın pazarcılık yaptığını eşininde tarlalarda sezonluk işçi olarak çalıştığını söyledi. Eskiden kış mevsiminde evde oturup, çalışmadıklarını anlatan Seherli, iki yıldan beri bir fabrika sayesinde evlerine az da olsa bir para girdiğini vurguladı. Eşiyle birlikte günlük 10 kasa greyfurt soyduğunu ve 15 TL kazandığını kaydeden Seherli, hiç yoktan bir gelir kapısı bulduklarını anlattı.
Kış mevsiminde evde oturmak yerine, bu işi yaptıklarını kaydeden köylüler ise, iki yıldan beri kış aylarında bu işi yaptıklarını ve bunun kendileri için iyi bir uğraş olduğunu anlattılar.
Hem greyfurtları soyup hem de canları çektiğinde yediklerini ifade eden köylüler, kış meyvesi olduğu için greyfurtu yediklerini dolayısıyla hastalıklardan korunduklarını ifade etti. Köylüler, “Bu köye grip hastalığı girmez" diyerek, bu işi yaptıktan sonra kış aylarında köyde gribe yakalananların sayısının azaldığını söylediler.






http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
31.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Bu Köye Grip Uğramıyor
Link: Bu Köye Grip Uğramıyor…




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız