Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Afete maruz kalan çiftçilere borç ertelemesi -TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -''Kullanılan kredilerin tümünü kapsayacak şekilde afete maruz kalan bütün üreticilerimizin borçlarının faizsiz ertelenmesi, tarımsal üretimin devamı bakımından büyük önem arz etmektedir''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kullanılan kredilerin tümünü kapsayacak şekilde afete maruz kalan bütün üreticilerin borçlarının faizsiz ertelenmesinin, tarımsal üretimin devamı bakımından büyük önem arz ettiğini belirtti.

    
 
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, afetlerden etkilenen üreticilerin borç ertelemesine 28 Ağustos-31 Aralık 2012 tarihleri arasında afetlerden zarar gören, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli kredi kullanan çiftçilerin dahil edilmesini olumlu karşıladıklarını, bununla birlikte kapsamın diğer kredileri de içerecek şekilde genişletilmesini beklediklerini ifade etti.
     Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararının, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bayraktar, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında afete maruz kalan Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli kredi kullanan üreticilerin de borç ertelemesinden faydalanabileceğini kaydetti.
     Önceki üretim yılında gerçekleşen aşırı yağışlar, mevsim normallerinin altındaki sıcaklıklar, don, dolu, fırtına, yer yer meydana gelen kuraklık gibi olumsuzlukların tarım ürünlerine önemli zararlar verdiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
     ''Hemen hemen ülke genelini kapsayan bu felaketlerin ardından, Birliğimizin de çabalarıyla, önce 60 ilimizde, daha sonra 21 ilimiz olmak üzere 81 ilimizde sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları zarar gören çiftçi kayıt sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelendi. Söz konusu borç ertelemesi 1 Ocak 2012 ile 28 Ağustos 2012 tarihleri arsında afete uğrayan çiftçileri kapsadığından bu tarihten sonra afete maruz kalan üreticilerimiz zor durumda kalmıştı.
     Kararla 28 Ağustos ile 31 Aralık 2012 tarihleri arasında afete maruz kalan üreticilerimiz de kapsama alınmıştır. Kapsamın genişletilmesini olumlu karşılanmakla birlikte, erteleme kararından sadece düşük faizli kredi kullanan üreticilerimiz yararlanabilecektir. Kararname, kapsam dışında kredi kullanan üreticilerimizin borçlarının ertelenmesini içermemektedir.''
     1 Ocak 2012'den önce takibe düşmüş, yapılandırma yapılmış borçların kapsam dışında kaldığını, bu üretim döneminde afetler nedeniyle yeterli gelir elde edemeyen üreticilerin borcunu ödeyemediğini anlatan Bayraktar, bu durumdaki üreticilerin, borçları erteleme kapsamına alınmadığı için mağdur olduklarının altını çizdi. Bayraktar, kullanılan kredilerin tümünü kapsayacak şekilde afete maruz kalan bütün üreticilerin borçlarının faizsiz ertelenmesinin, tarımsal üretimin devamı bakımından büyük önem arz ettiğini kaydetti.
    
 

Ekleme Tarihi
03.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Afete maruz kalan çiftçilere borç ertelemesi,tzob
Link: Afete maruz kalan çiftçilere borç ertelemesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız