Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Zeytin alımları 11 Ocak'ta sona erecek -Zeytin hasadının başlamasından şu ana kadar 140 milyon lira değerinde yaklaşık 45 bin ton ürün alan Marmarabirlik'in zeytin alımlarını 11 Ocak'ta bitireceği bildirildi -Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa: -''Geçen yıl üretici ortaklarımız, iri taneli ürünü tüccara, küçük ve yağlığı Marmarabirlik'e vererek bindikleri dalı kesmişlerdir''

BURSA (A.A) - Zeytin hasadının başlamasından şu ana kadar 140 milyon lira değerinde yaklaşık 45 bin ton ürün alan Marmarabirlik'in zeytin alımlarını 11 Ocak'ta bitireceği bildirildi.

     Marmarabirlik'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, sofralık zeytin hasadının başlamasından bir hafta sonra piyasada tek alıcı olarak kalan birlik, 2012-13 kampanyasını 11 Ocak'ta sonlandırma kararı aldı.

     Şu ana kadar 140 milyon lira değerinde yaklaşık 45 bin ton ürün alan Marmarabirlik, bedellerin geri kalan kısmının ödeme takvimini de kampanya sonunda açıklayacak.
     Birlik Başkanı Hidamet Asa, 2011-12 döneminde kırağı ve don nedeniyle su kaybeden ürünün iri taneli olmadığını belirterek, üreticinin en iri tane olan 270-300 kalibre zeytini, 5-10 kuruşluk farkı tercih ederek tüccara verdiğini belirtti.
    
     -''Bindikleri dalı kesmişlerdir''-

    
     Marmarabirlik'in, ortak üreticisinin mağduriyetini azaltmak amacıyla yaklaşık 17 bin ton yağlık zeytini 1,25 liradan aldığını dile getiren Asa, şöyle devam etti:
     ''Özetle, geçen yıl üretici ortaklarımız, iri taneli ürünü tüccara, küçük ve yağlığı Marmarabirlik'e vererek bindikleri dalı kesmişlerdir. İri kalibre ürün yokluğundan geçtiğimiz yıl satışlar, düşük kaldı. Stoklarımızda her kalibreden ürün olması gerekirken ortaklarımızın geçtiğimiz yıl gösterdiği davranış nedeniyle satışlarımız hedeflediğimiz rakamların altında gerçekleşmiştir.''
     Geçen yıl fiyatları beğenmeyen üreticinin, Marmarabirlik'in 2 liraya aldığı 460 kalibre ürünü kendi havuzunda tuzladığını ifade eden Asa, şu an o kalibredeki ürünü üreticilerin 1 liraya satabildiğini anlattı.
     Asa, bu yılın fiyat politikasına ilişkin de şunları kaydetti:
     ''2012-2013 ürün alım kampanyası başlangıcında 190 taneli ürüne 6, 200 taneli ürüne de 5,6 lira fiyat verildiğinde bir bardak suda fırtınalar koparıldı. Fiyatlar düşük bulundu ve çok eleştiri yapıldı. Ne yazık ki, bir hafta sonra tüccar piyasadan çekildi ve tek alıcı olarak Marmarabirlik kaldı. Üstelik çok eleştirilen avans fiyat uygulamasını bu sene yapmadık. Nihai fiyat açıklamadığımızda üretici sitem edip avans fiyat açıklamasaydınız, tüccar daha yüksek fiyat verecekti söyleminde bulunuyordu. Bu sene nihai fiyat açıkladık. Ne oldu- Tüccar ilk haftada piyasadan çekildi. Ve şu anda bizim 6 liraya aldığımız ürünü tüccar 4.5-5 liraya alıyor. Bütün bu yaşananlar gösterdi ki, avans fiyatla alım yapılmalı, arz talebe göre oluşan fiyatlardan sonra nihai fiyat belirlenmelidir.''
    
     -Hedeflenin çok üzerinde alım-

    
     Alım yapılacak miktar ve fiyat gibi değerlerin tahminler üzerine belirlendiğine dikkati çeken Asa, ''Kampanya başında kooperatif yönetimleri ve üreticilerden gelen beyanlar doğrultusunda 30-35 bin ton civarında alım yapabileceğimizi tahmin etmiştik. Ancak ilk haftada tüccarın piyasadan çekilmiş olmasıyla bugün gelinen noktada toplamda 45 bin tona yakın ürün alımı yapılmıştır. Bedeli de 140 milyon lira civarındadır'' ifadesinde bulundu.
     Asa, alınan ürünün yarısının 190-250 tane arasında gerçekleştiğini belirterek, ürün bedellerinin yüzde 60'nın peşin olduğunu, yüzde 40'ların ödeme takviminin, kampanya sonunda açıklanacağını bildirdi.
     Bu kadar yüksek tutarlarda ürün alımının Marmarabirlik tarihinde ilk olacağını vurgulayan Asa, ''140 milyon lira civarında gerçekleşecek olan alımlarımızın tamamının peşin olarak ödenmesinin mümkün olmadığını üreticimiz de bilmektedir. Kısaca, bu kadar paranın ödenmesi için devlet gücü olması gerekir. Kaldı ki, 2010 yılında üreticimizin yanındaydık. 2011 yılında sofralık ve yağlık alımlarında destekledik. 2012 yılında yine yanındayız. Kaldı ki, iki yıldır üreticimizin ürün bedellerini aksatmadan ödedik. Üreticimiz bu yıl ödeme konusunda Marmarabirlik'in yanında olmak zorunda. Asla kredi kullanarak ürün bedeli ödenmeyecektir. O dönemler geride kaldı. Açık yüreklilikle bunu ifade etmek istiyorum. Üç yıldan bu yana üretici destekleniyor. Bu yıl üreticimizden beklediğimiz, ödeme planı konusunda anlayış'' ifadelerini kullandı.
    
     -Zeytin stokları 62 bin tona ulaştı-
    
     Bugün itibarıyla 6 liraya alınan 190 ve 5,6 liraya giden 200 tane ürünün tüccar tarafından kaç liraya alındığını çok iyi bildiklerini belirten Asa, ''Bu da gösteriyor ki, Marmarabirlik üreticisinin fazlasıyla yanında olmuştur'' ifadesini kullandı.
     Bu yıl alınan ürünle stok miktarının 62 bin ton civarına ulaştığını anlatan Asa, şöyle devam etti:
     ''Bu miktarın tamamının bir yılda satılmasının mümkün olmadığını hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Ayrıca Marmarabirlik'in satışlarının en fazla 30-35 bin ton olabileceğini düşünürsek 2013 yılı sonunda, yani ürün alım kampanyasında, devreden stok miktarına göre alım yapılacağını ortaklarımızın çok iyi bilmesi gerekir. Kaldı ki, ürünü almakla iş bitmiyor. Satışlarımızı artırmak üzere büyük gayret içerisinde kapsamlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 2013 yılında yurt içi ve dışında toplam 35 bin ton ürün satışı hedefliyoruz.''
    
    
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
07.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Zeytin alımları ,marmara birlik
Link: Zeytin alımları 11 Ocak'ta sona erecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız