Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
sial 2013 

''Sial Çin 2013 Gıda Fuarı''na doğru -Şangay kentinde 7-9 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek fuara, Çanakkale'den yaklaşık 100 firmanın katılması bekleniyor -Vali Tuna: ''Çin, Uzak Doğu'da bizim için bir pazar, bir kapı, yatırımcı bir ülke'' 

ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çin'in, Uzak Doğu'da Türkiye için bir pazar, bir kapı ve yatırımcı bir ülke olduğunu söyledi.

     Vali Tuna, Çin'in Şangay kentinde 7-9 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek gıda fuarı dolayısıyla düzenlenen tanıtım toplantısında, turizm ve gıda alanında daha çok Avrupa'daki fuarlara odaklandıklarını, ancak bundan sonraki hedeflerinin Uzak Doğu olduğunu bildirdi.

     Fuar için görüşmelerinin ve gözlemlerinin sürdüğünü belirten Tuna, dünyanın en büyük gıda ithalatçı ülkesi olan Çin'de Çanakkale olarak stant açmayı planladıklarını söyledi.
     Tuna, fuara kamu ve özel sektör işbirliğinde katılacaklarını ifade ederek, ''Bu hareketimizin Türkiye'nin diğer illerine de örnek olacağını düşünüyorum. Anadolu'dan ilk defa böyle büyük bir grup, iş adamı, yatırımcı, sanayici ve kamu kurumu, görüşme, ticaret yapmaya başka bir ülkeye, Uzak Doğu'ya gidiyor. Fuarın bu yıl ki onur konuğu olan ülke Türkiye. Geçen yıl bu fuara ülkemizden katılan kurum ve firma sayısı 26'dır. Biz ise bu yıl sadece Çanakkale olarak 100 firmayla katılmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken uzun vadeli düşünüyoruz'' dedi.
     Çin'in son 15 yılda yıllık ortalama yüzde 9 büyüyen bir ekonomisi olduğuna işaret eden Tuna, şöyle konuştu:
     ''Çin, dünyanın en hızlı gelişen ve kalkınan ülkesi unvanını taşıyor. Nüfusunun 1,3 milyar dolayında olduğu tahmin ediliyor. Çin ekonomisi son 30 yılda 20 kat büyüme gerçekleştirmiş. Böyle devasa ekonomisi olan Çin'e gitme konusunda hazırlıklara başladık. Fuarına gideceğimiz Şangay kentinde 46 sanayi ve teknoloji geliştirme bölgesi bulunuyor. Bu fuarda özellikle tarım ve gıda, turizm ile lojistik ve denizcilik sektörlerinde görüşmeler planlanıyor. Çinlilerin ilimizdeki Troia Antik Kenti'ne özel bir ilgisinin olduğunu da belirtmek lazım. Ticaret odası ve tarım ofisi ziyaretleri planlıyoruz.
     Yükleme ve kruvaziyer limanları ziyaretleri yapacağız. Ayrıca basın ve tanıtım toplantıları gerçekleştireceğiz. Balıkçılık, deniz ürünleri ve süt sektöründe belki tesis ziyaretleri de olabilir. Zeytinyağı üreticilerimizi oradaki firmalarla bir araya getireceğiz. Çanakkalemizin marka değerlerini geniş şekilde Çin pazarında yer almasını arzuluyoruz. Çin'in zeytinyağı tüketim miktarı 2011 yılında 33 bin tondu. 2012'de 42 bin, 2013 yılında ise 50 bin ton tüketim miktarı hedefleniyor. Bu nedenle öncelikli pazarlarımızdan birisi zeytinyağı olabilir diye düşünüyoruz.''
     Tuna, fuarda 2 bin 200'den fazla stant olacağını, 46 bin dolayında ziyaretçinin ön görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''7 ayrı salonda 86 bin metrekarelik bir fuar. Çin, Uzak Doğu'da bizim için bir pazar, bir kapı, yatırımcı bir ülke. Dünyanın en büyük 2'nci ekonomisi ve 10 yıl içinde uluslararası sahnede önemli bir aktör olarak yerini alacak Çin'in, aynı zamanda 2020'de 6 trilyon doların üzerinde yıllık harcamayla dünyanın yeni tüketim merkezine dönüşeceği tahmin ediliyor. Almanya ve Rusya'dan sonra Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından birisi haline gelmiş durumda. 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin Çin'e yönelik toplam ihracatının yaklaşık 2,8 milyar dolara ulaşması, ithalatının ise 21,1 milyar dolar dolayında gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkemiz dış ticaretinin beşte biri Çin ile yapılmakta. Dolayısıyla bu fuara çok iyi hazırlanarak gitmemiz gerekiyor.''
     Toplantıya, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, belediye ve oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile iş adamları katıldı.
    
    

Ekleme Tarihi
08.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: sial 2013 fuar
Link: 'Sial Çin 2013 Gıda Fuarı'na doğru




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız