Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı 

Çalı: 2013 yılı zeytin için patlama yılı olacak
 
 
BURSA - Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, zeytin açısından 2013 yılının patlama yılı olacağını söyledi.

Çalı, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Başkanlar Kurulu'nun UİB binasında düzenlediği ve 5 birlik başkanının katıldığı basın toplantısında konuştu. Birlik olarak 2011 yılında 106 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Çalı, 2012 yılında 94 milyon dolar ihracata gerilediklerini kaydetti.

Salih Çalı, şu bilgileri verdi: "2012 yılı yoğun bir toplantı faaliyetleriyle devam etti. Toplantılarda dikkat ettiğimiz bir nokta tarım kuruluşlarıyla ve valilikle güzel etkili bir diyalog içindeyiz. 2012 yılının domates biber ve şeftali yılı olarak ilan edilmişti. 2013 yılında kiraz yılı olacak. Ürün güvenliği ve tarım ilacı kalıntıları konusu her zaman güncelliğini koruyor. İhracatta da bu önemli."

"SİYAH İNCİR ABD'YE GİDECEK"

2013 yılında ABD’ye Bursa siyah inciri ihraç edeceklerini ifade eden Çalı, şöyle devam etti: "Siyah incirimiz artık ABD’ye gidiyor. Bu yeni pazarlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Japonya’ya yine yaklaşık 10 yıldır devam eden çalışmalarımız söz konusu. 2013 yılında da bir aksilik olmazsa limon ve kirazı Japonya’ya ihraç edeceğiz. Bu ihraç izinleriyle ilgili en önemli nokta da ihracat etmek istediğiniz ülkelerin karantina önlemleri engel oluyor. Ne kadar ısrarlı olursanız olun karşı ülkenin kararı sizi bağlıyor."

"ZEYTİNİN PATLAMA YILI OLACAK"

Geçen sene kirazda ve armutta mükemmel bir ihracat artışı kaydettiklerini ifade eden Çalı, zeytin ihracatının ise 22 milyon TL’den 16 milyon TL’ye düştüğünü hatırlattı. Çalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kiraz ve armutta güzel artış oldu. Türkiye 2012 yılında bu 2 meyvede ihracatında şimdiye kadar ki rakamların en iyisini yakaladı. Yaklaşık 160 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Güzel bir yılı geçirdik. 2013 yılı umarım daha iyi rakamlara kavuşur. Eksileri de söylemeliyiz. İhracatın azalmasında engellerden birisi de zeytindeki ihracat azalmasıdır. 2011 yılında 22 milyon dolar ihracat yapılmıştı. 2012 yılında 16 milyon dolar mertebesine düştü. Marmarabirlik ile yapılan görüşmelerde 2013 yılının zeytin ihracatında patlama yılı olacağını ifade ediyorlar."(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: zeytin için patlama yılı ,siyah incir,Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği
Link: Çalı: 2013 yılı zeytin için patlama yılı olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız