Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kar yağışı fındık üreticilerini sevindirdi


Doğu Karadeniz'in en önemli geçim kaynaklarının başında gelen fındığa verimli üretim için katkı sağlayan kar yağışı, üreticileri sevindirdi.


GİRESUN - Doğu Karadeniz'in en önemli geçim kaynaklarının başında gelen fındığa verimli üretim için katkı sağlayan kar yağışı, üreticileri sevindirdi.

Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı sonrasında yaşanan sıkıntıların yanında yağışın olumlu etkisi de oluyor. Bazı fındık çeşitlerinin belli bir soğukluktaki havaya ihtiyaç duyması ve kar yağışının olumlu yönde katkı vermesi nedeniyle kar yağışı üreticinin yüzünü güldürdü. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, kar yağışının üreticileri sevindirdiğini söyledi.

"Bölgemizde devam eden kar yağışı fındık tarımını olumlu yönde etkilemiştir" diyen Akbaşlı, "Ocak ayınının başına kadar hava sıcaklıkları yüksek seyretmişti. Özellikle Giresun'da üretilen yağlı tombul fındık, yılda en az 600 saat üşümek zorundadır. Eğer fındığın bu çeşidini 600 saat üşütemezsek verim alamayız. Dolayısıyla karın yağması bizleri son derece sevindirmiştir. Yağış, bahçelerimizde fındık meyvesine son derece olumlu katkı yapacaktır. Hatta ilaç gibi geldi diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Yoğun kar yağışının ve yağış sonrasında soğuk havanın etkisinin fazla olduğu takdirde fındık için tehlike oluşturduğunu vurgulayan Akbaşlı, şunları kaydetti:
"Kar çok yağarsa fındık ağaçlarının kırılmasına neden olur. Bundan dolayı endişe taşırız. Ayrıca karanfil açma dönemi başlamak üzere. Bu dönemin Ocak ayının ortalarından itibaren yoğun olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Aynı zamanda kar bitiminde oluşan ıslaklık döneminde hava çok soğuk olursa ürün için kötü bir durum olur. Çünkü bizim esas meyvemiz karanfillerdir. Dolayısıyla bu dönemde soğuk etkili olursa sıkıntı yaşanabilir. Eğer kar yağışı sonrasında ayaz olmazsa bitkinin gerekli suyu almasını sağlayacaktır. Kar varken aşırı soğuk olması çok önemli değil. Çünkü kar kendi içerisinde karanfili saklıyor."
Özer Akbaşlı, üreticilerin ürünlerini dona, doluya, heyelana ve birçok olumsuzluğa karşı sigorta yaptırabileceklerini sözlerine ekledi.









http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
10.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kar yağışı fındık üreticilerini sevindirdi
Link: Kar yağışı fındık üreticilerini sevindirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız