Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Saman sıkıntısı çeken vatandaşlar karda kışta hayvanlarını dışarda otlatıyor 

Saman sıkıntısı çeken vatandaşlar karda kışta hayvanlarını dışarda otlatıyor

YOZGAT (CİHAN)- Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde, hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar, saman sıkıntısı çekince yarım metre kar olmasına aldırmadan koyun ve keçilerini dışarıda otlatıyor.


Hayvanlarını otlatan vatandaşlar fırtına, tipi olmadığı sürece keçilerin zor hava şartlarında bile otlayabildiklerini belirtti. Kapalı alanda kalmaktansa gezmeyi daha çok sevdiklerini, zor hava şartlarına dayanaklı olan bu hayvanların, kar kalınlığı ne kadar olursa olsun ağaç yaprakları ve küçük ağaç filizleriyle beslenebildiklerini ifade eden vatandaşlar, "Bu yıl ülke genelinde yaşanan saman sıkıntısını biz de yaşıyoruz. Saman fiyatı buğday fiyatını geçti. Hayvanlarımıza yedirecek samanımız da kalmayınca mecburen yaylım için araziye çıkarıyoruz. Şunun şurasında 40 gün daha sıkıntı çekeceğiz. Kar kalktığında otlak alanlarda hayvanlarımızı otlatarak idare edeceğiz." dedi.

Saman fiyatlarının yüksek olmasından dolayı hayvanlarını araziye yayılıma çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade eden Mustafa Ünal, şunları ifade etti: "Şimdi hayvanımız para etmiyor. Kar yağıyor fakat mecbur kalıp hayvanlarımızı otlatıyoruz. Mecburen kara rağmen keçi ve koyunlarımızı dışarı çıkarıp otlatıyoruz. Doymuyorlar. Ama mecburen bir süre daha otlatmak zorundayız. Devlet yetkililerimiz, özellikle Tarım Bakanlığımız, bu ithal et alımını durdurursa ülkemizde bizim hayvanlarımız tekrar değer kazanacak. Çünkü bu yıl ithal hayvanların ülkemize girmesinden dolayı bir çok üretici zarar etti. Kurbanlıklarını satamayan vatandaşlar şu an içeride beslemek zorunda kaldı. Tabi ki bu da biz çiftçiler için büyük zarar demektir. Devletimiz, kırsal kalkınma desteği ile üreticilere çok büyük teşvikler, hibe krediler veriyor. Eğer ki dışarıdan hayvan ithalatını devam ettirirse o desteklediği üreticiler de en fazla birkaç yıl ayakta kalabilir, yoksa hepsi batar."


CİHAN

Ekleme Tarihi
15.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Saman sıkıntısı çeken vatandaşlar karda kışta hayvanlarını dışarda otlatıyor
Link: Saman sıkıntısı çeken vatandaşlar karda kışta hayvanlarını dışarda ...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız