Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Turunçgil sarı damar açılması hastalığı Doğu Akdeniz 

Turunçgil sarı damar açılması hastalığı Doğu Akdeniz'de yayılıyor

ADANA (CİHAN)- Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Önelge, 'turunçgil sarı damar açılması hastalığı'nın Doğu Akdeniz'de hızlı bir yayılım göstermeye başladığını söyledi.

Adana’nın Kozan ilçesinde çiftçilere yönelik ‘Turunçgil Sarı Damar Açılması Hastalığı’ hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen doğrudan faaliyet desteği kapsamında Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan toplantıda konuşan Prof. Dr. Önelge, sarı damar açılması hastalığının Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yaygınlığı ve tanılama yöntemleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Dünyada pek bilinmeyen, ancak turunçgil tarımının gelişmediği Hindistan ve Pakistan'da yaygın olan hastalığın Doğu Akdeniz'de hızlı bir yayılım göstermeye başladığına dikkat çeken Önelge, "Ülkemizde hastalık ilk kez Adana'da limon ağaçlarında görülmüştü. Hastalığın yayılımı şu anda sınırlı düzeyde olmakla birlikte, son beş yılda hızlı bir yayılım göstermeye başlayacaktır." dedi.

Hastalığın önüne geçilebilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Önelge, "Hastalığın bölgemizde hangi alanlarda var olduğunu ve yayılım durumunu belirlemek, turunçgil üreticilerini ve ilgili kuruluşları bilgilendirip hastalık konusunda uyarmak, karantina müdürlüklerinin gerek ithalat gerekse ihracatta hastalığın hızlı teşhisini sağlamasına yardımcı olmak gerekir. Ayrıca bölge turunçgil üreticisinin bu hastalık konusunda seminerler, afiş ve kitapçıklarla bilgilendirilmesi sağlanmalı, tarım ve turunçgil ile ilgili ulusal ve uluslararası kurumlara hastalık konusunda net bilgileri ulaştırılmalıdır." diye konuştu.

Adana, Mersin ve Hatay'ı kapsayacak bir proje çalışması ile bu hastalığın durumunun saptanması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Önelge, sertifikalı fidan dikilmesi ve budama hijyenine dikkat edilmesinin, hastalığın yayılmasını önleyeceğine vurgu yaptı.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necati Doğanay, bilgilendirme toplantılarının devam ettiğin belirterek, çiftçilere gereken desteği verdiklerini kaydetti. CİHAN

Ekleme Tarihi
16.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Turunçgil sarı damar açılması hastalığı
Link: Turunçgil sarı damar açılması hastalığı Doğu Akdeniz'de yayılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız