Zararlý böceklere karþý böcekle mücadele ediyorlar ESKÝÞEHÝR (CÝHAN)- Eskiþehir Orman Bölge Müdürlüðü'ne baðlý Türkmenbaba, Mihalgazi, Sarýcakaya ve Dinar’daki kýzýlçam ormanlarýnda görülen çam kese böceði ile mekanik ve biyolojik mücadele baþlatýldý. Doðanýn dengesini bozmayan bir yöntemle uygulanan mücadelede, aðaçlarýn büyümesini engelleyen böceklere karþý sinekler yumurtalarýný býrakarak yaþamlarýna devam ediyor.
Eskiþehir’in birçok ormanlýk bölgesinde bulunan ve büyümeyi engelleyen böcekler, aðaçlar için tehdit oluþturuyor. Özellikle düþük rakýmlarda bulunan kýzýlçam aðaçlarýnda görülen beyaz kesecikler, orman bölge görevlileri ve köylüler tarafýndan elle toplatýlýyor. Çam kese böceði ile mücadelede, böceðin biyolojisi gereði çok ilginç bir yöntem kullanýlýyor. Elle toplanan keseler, etrafý su ile çevrili bir adacýða hapsediliyor. Burada 2-3 hafta içinde keselerin içinde yaþayan týrtýllar dýþarý çýkýyor, ancak havuzdan kaçamýyor. Adacýkta bulunan týrtýllara bir sinek türü yumurtalarýný býrakýyor. Sinek, çam kese böceðinin ölümüne sebep olurken, kendi neslinin de devamýný saðlýyor. Daha sonra uçan sinek diðer aðaçlarda bulunan keselerin içine de yumurtalarýný býrakýyor ve oradaki týrtýllarýn da ölümünü saðlýyor. Böylece, böcekleri yok eden sinek kendi içinden çýkmýþ oluyor.
Türkmenbaba Orman Ýþletme Þefliði sýnýrlarý içindeki Alpagut beldesinde baþlatýlan uygulama ile binlerce kese toplanarak adacýklara alýndý. Çam aðaçlarýnýn sürgünlerine yerleþen ve beyaz kesecikler içinde kýþý geçiren böcek (thaumetopoea pityocampa), aðacýn ibrelerini yiyerek büyümesini durduruyor.
Konuyla ilgili açýklama yapan Orman Bölge Müdürü Nadir Sarýkaya, ilaç kullanmak yerine mekanik ve biyolojik mücadeleyi tercih ettiklerini belirtti. Sarýkaya, “Doðadaki dengeyi bozmadan aðaçlarýn daha saðlýklý büyümesine yardýmcý oluyoruz. Çam kese böcekleri iklim þartlarýna göre bazen çok bazen az oluyor. Bu yýl çok fazla yok ama tedbiri elden býrakmamak için ekiplerimiz ocak ayý boyunca keseleri toplamaya devam edecek.” dedi.
CÝHAN |