Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
bodrum mandalinası 

‘Bodrum’a has mandalina artık tescilli
 
 
Muğla’nın Bodrum ilçesi çevresinde yetiştirilen, kendine özgü kokusu ve tadıyla bilinen Bodrum mandalinası, Türk Patent Enstitüsü tarafından “coğrafi işaret tescil belgesi”yle tescillendi.
 
Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Turunçgil Üreticiler Birliği’nin girişimleri sonucu coğrafi tescil belgesi alan bu özgün mandalina, yılda ortalama 5 bin ton üretiliyor


Bodrum Turunçgil Üreticiler Birliği Başkanvekili İsmail Akpınar, coğrafi işaret tescil belgesiyle Bodrum mandalinasının değerinin anlaşılacağını söyleyerek, “Bodrum deyince akla turizm geliyor. Ancak bu belgeyle birlikte Bodrum mandalinası tescillenmiş oldu. Kendine özgü tadı ve aromasıyla üretilen gazozu, reçeli, lokumu ve kolonyasıyla beğenilen Bodrum mandalinası, artık coğrafi olarak da belgelendi” dedi.

Yılda 5 bin ton
 
Yılda ortalama 5 bin ton üretilen Bodrum mandalinasının tescillenmesinin, üreticilerin de yüzünü güldürdüğünü söyleyen Akpınar, “Mandalina bahçeleri bu yörenin sembolüdür. Bölge halkının en önemli geçim kaynağıdır. Tescil belgesiyle birlikte bu sembolü koruma ve üretimi devamlı hale getirme konusunda önemli bir adım atıldı” ifadelerini kullandı. 2009 yılında Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Turunçgil Üreticiler Birliği’nin girişimiyle yapılan tescil işlemlerinin geçtiğimiz günlerde sonuca ulaştığını belirten İsmail Akpınar, “Bodrum mandalinasını ön plana çıkararak üreticiye ve bölge ekonomisine katkıda bulunmak istedik. Üç yıllık bir çalışmayla bu amacımıza ulaştık” dedi.

Alırken dikkat edin
 
Akpınar, Bodrum mandalinasının marka isminin değiştirilemeyeceğini kaydederek, “Satıcılar başka yörelerin mandalinasını Bodrum mandalinası diye satamayacak, ciddi cezaları var. Bunu yaparak mevcut bahçelerimizi ve marka değerimizi korumak istiyoruz. Tüm tüketicilerin, Bodrum mandalinası diye satılan mandalinaları alırken Bodrum coğrafi işaretine bakmalarını öneririm” şeklinde konuştu.









http://gundem.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
20.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: bodrum mandalinaı
Link: Bodrum’a has mandalina artık tescilli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız