Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

2B satışlarında peşinat kaldırıldı

MUĞLA (CİHAN)- AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, 2B arazilerinin başvurularında ödenmesi gereken bin ve 2 bin liralık peşinatların kaldırıldığını bildirdi.
 
Milletvekili Boğa, 2B arazilerinde hak sahipliği için gereken başvuru bedellerini yatıramayan vatandaşların sıkıntılarını TBMM’ye taşıdı. Verdiği kanun teklifi, görüşmelerin ardından oylanarak kabul edildi. Orman vasfını kaybetmiş arazilerle ilgili önceki düzenlemeye göre her parsel için kırsal alanda bin, mücavir alanda 2 bin lira peşinat yatırılması gerekiyordu ancak maddi durumu iyi olmayan birçok hak sahibi bunda zorluk çekiyordu.

Ali Boğa, Muğla olmak başta olmak üzere peşinatını yatıramayan vatandaşların hak kaybını önlediklerini ifade ederek, "Bu kanunla amacımız, zaten hak sahiplerine en uygun şekilde haklarını verebilmekti. Özellikle dar gelirli hak sahiplerinin mağdur edilmemesi için çaba gösterdik. Öncelikle 400 metrekareye kadar arazilerde ikamet amacıyla ev yapan ya da geçimini sağlamak için bahçesi olan hak sahiplerine satış bedelini, rayiç bedelin yüzde 70'i yerine yüzde 50'sine çektik. Bu miktarı peşin yatıranlara ayrıca indirim söz konusu. Müracaat sırasında ödenmesi gereken peşinatı da kaldırarak daha adil bir düzenleme sağlamış olduk." dedi.

Muğla İl Defterdarı Mustafa Kılıçaslan ise Maliye Bakanlığı’nca 2B arazilerinin satışıyla ilgili sürenin 26 Şubat 2013 tarihine kadar uzatıldığını söyledi. Muğla'da 2B satışına esas toplam yüzölçümünün yaklaşık 11 bin hektar olduğunu kaydeden Kılıçaslan, "2B'li 48 bin 200 parselde, 48 bin kullanıcı bulunuyor. İl Defterdarlığı'na bugüne kadar hak sahipliği için yaklaşık 42 bin kişi müracaatta bulundu." ifadelerini kullandı.

Köyceğiz ilçesi Toparlar Belediye Başkanı Kamil Ceylan da 2B'lerin satışıyla ilgili başvuru bedellerinin iptal edilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getirerek, "400 metrekareye kadar arazilerin rayiç bedelin yüzde 50'si üzerinden satışının, tüm tarım arazilerini kapsamasını istiyoruz." diye konuştu. Ziraat Bankası'nca halen faizsiz ve sübvansiyonlu olarak uygulanmakta olan, arazi alım bedeli için verilen 7 yıl ödeme süreli olanlar gibi 2B'lere de kredi uygulanmasını talep eden Başkan Ceylan, "Ödeme süresi, köylerde olduğu gibi beldelerde de dört yıla çıkarılmalı. Hamitköy, Döğüşbelen, Zaferler, Yangı, Zeytinalanı ve diğer köylerle Toparlar ve Beyobası beldelerinde fiyatlar, vatandaşın alabileceği düzeye çekilmeli. 2B satışları ile ilgili defterdarlıkça mal müdürlükleri nezdinde oluşturulan komisyonların, arazileri yerinde görerek tespit ettiği fiyatların esas alınmasını istiyoruz." dedi. CİHAN

Ekleme Tarihi
31.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: 2B satışlarında peşinat kaldırıldı
Link: 2B satışlarında peşinat kaldırıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız