Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çiftçi patates hasadında 

Ödemiş'te bu yıl patatesin hasadıyla yeni sezon ekimleri aynı anda yapılıyor
 
 
İZMİR - İzmir’in Ödemiş ilçesinde, kış mahsulü patateslerin hasadının bir kısmı, yeni yılın ekim zamanıyla çakıştı.
 
Kış sezonunun yağışlı geçmesi ve söküm ekipmanlarının çamurlu tarlalara girememesi sebebiyle hasatı tamamlayamayan çiftçiler, havanın güneşli olmasını değerlendirdi. Hasadı yapıp tarlalarını dinlendirememe pahasına da olsa bahar sezonu için hazırlıkları kısa sürede tamamlayıp hemen yeni ekimlere başladılar.

Kıştan kalan ürününü hasat edenlerden Serkan Küçük, yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar mahsulü sökememe sebebimiz, havanın yağışlı gitmesiydi. Bu arada geçen ay meydana gelen don hadisesi de toprağın yüzeyine yakın mahsulün bir kısmını çürüttü. Olumsuz faktörler sebebiyle verim düşük oldu. Bunun üstüne bir de toprak altı patates 35 kuruş, hazır çuvallı ise 50–60 kuruş arasında satılıyor. Yetkililerden, hiç olmazsa mazot ve gübre fiyatlarında destekleme bekliyoruz, aksi takdirde ayakta kalamayacağız." dedi. Bazı çevrelerin başka ürünlere yönelme telkinleri sebebiyle bu sezon ikinci mahsul olarak brokoli yetiştirdiğini anlatan Küçük, "Geçen günlerde medyada Amerikalı biyolog James Watson, antioksidan içeren brokoli ve Brüksel lahanası gibi sebzelerin fazla yenmesinin kansere yol açtığını iddia etti. Halkımız da aslı var mı yok mu demeden tüketimi aniden kesti. Yeni üretimden beklentilerim, bu sebeple başlamadan bitti. Tarımda önümüzü açacak ve ürünlerimizin heba olmasını engelleyecek projelere ihtiyacımız var. Bu da ancak millî bir tarım politikası geliştirmekle mümkün." şeklinde konuştu.

Yan tarlasındaki patates sabahtan hasat edilen, aynı gün kendi tarlasında ekim yapan Murat Dalgın ise şunları söyledi: "Büyük umutlarla, kilosu 1 liradan tohum alıp yüksek üretim maliyetleriyle ekim yapıyoruz. Hava muhalefetinden dolayı hasadı da çok geç yaptık ve toprağı dinlendiremedik. Bu da verime etki ediyor. Havaya sözümüz geçmez ama maliyetler konusunda ilgililerin yardımını bekliyoruz. İlkokulda öğrendiğimiz, tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden biri kalabilmeyi inşallah başarırız."(CİHAN)

Ekleme Tarihi
05.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: patates hasadı,ödemiş
Link: Ödemiş'te bu yıl patatesin hasadıyla yeni sezon ekimleri aynı anda yapılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız