Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiçekçiler Gül Yetiştiremiyor

Süs Bitkileri İhracatçılar Birliği Başkanı, sevgililer gününün "kırmızı gül" ile akıllarda yer ettiğini belirtti.



Semra Orkan - Süs Bitkileri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sevgililer gününün "kırmızı gül" ile akıllarda yer ettiğini belirterek, "Son 5-6 yıldır sevgililer gününde bir patlama yaşıyoruz ve kırmızı gül talebini karşılayamıyoruz. Milyonlarca dal gül ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bu bize zarar veriyor" dedi.

AA muhabirine süs bitkileri sektörü hakkında bilgi veren Bağdatlıoğlu, sektör için sevgililer günün büyük önem taşıdığını, sektörün en çok iş yaptığı diğer günlerin ise Anneler Günü, Bayram günleri ve Yılbaşı günlerinin olduğunu söyledi.

Şu anda Türkiye gül ithal eden bir ülke haline geldiğinden yakınan Bağdatlıoğlu, "Kolombiya, Ekvator, Kenya ve Etiyopya'dan gül ithal ediyoruz. Bu da iç pazardaki ithalat ihracat dengesini bozar duruma geldi. Sevgiler gününde iç pazardan Türkiye'deki üretimin 5-10 katı talep gelmeye başladı. Zira sevgiler günü 'kırmızı gül' ile akıllarda yer ettiği için Türkiye son 5-6 yıldır kırmızı gül talebini karşılayamıyor. Milyonlarca dal ithal ediliyor. Türkiye, talep edilen gülün yarısını bile üretemiyor" diye konuştu.

İhracatçılar olarak, ülkeye döviz getirmeye çabaladıklarına dikkati çeken Bağdatlıoğlu, iç pazarda özellikle Sevgililer Gününde artan "gül" talebine işaret etti.

Bağdatlıoğlu, "İç pazarda inanılmaz bir gül talebi var. Basındaki promosyonlarla bu talep çok büyük boyutlara geldi. Bu da bize zarar vermeye başladı. Türk halkının aklına çiçek denince gül gelmesi bizi üzüyor. Çiçek demek gül demek değildir. Şakayık, anemon, karanfil gibi Türk orijinli çiçekler yerine, sadece gül gelmesi bizi rahatsız ediyor. Her yıl milyonlarca dal gül ithal etmek zorunda kalmamız ithalat ihracat dengesini olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.

-"Talebi karşılamak için artırılan gül üretimi de sorun oluyor"-

Bağdatlıoğlu, talebi karşılamak için ağırlıklı olarak gül üretilmeye başlanmasının da sorun olduğuna dikkati çekerek, "Sırf gül üretmeye kalktığımızda bu sefer de elimizde kalıyor. Zira güle talep sadece sevgililer günü nedeniyle bu kadar yükseliyor. Onun dışındaki günlerde yerel üretim talebi karşılayabiliyor" dedi.

-"2013'te 100 milyon dolarlık çiçek ihracatı hedefliyoruz"-

Bağdatlıoğlu, geçen yıl Sevgililer Gününde karanfil başta olmak üzere 20 milyon dal çiçek ihraç ettiklerini vurgulayarak, "Bu yıl 30 milyon dala tekabül edecek. Böylece 5 milyon dolarlık bir ihracat yakalayacağız. Avrupa'daki kriz nedeniyle 2012'de dünya pazarlarında süs bitkilerinde yüzde 30'luk bir daralma oldu. Buna rağmen 2012'de 75 milyon dolarlık bir ihracat yaptık, 2013'te 100 milyon dolarlık bir ihracat hedefini yakalamak istiyoruz. Ocak ayı verilerinde geçen yıla göre yüzde 10 artış sağladık" bilgisini verdi.

-"Çiçek talebi dünyada azalırken, Türkiye'de artıyor"-

Sektörün istihdama da büyük katkısı olduğunun altını çizen Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

"Süs bitkileri sektöründe paydaşlarıyla birlikte yaklaşık 300 bin kişilik bir ordu çalışıyor. 25 bin kişilik bir ordu da ihracat kısımında görev alıyor. Her şey Türkiye'de üretildiği için katma değeri yüksek bir sektör. Dünyada süs bitkisi sektöründe yaşanan daralmaya rağmen Türkiye'de bir talep artışı var. Dünyada kişi başı çiçek tüketimi 75-80 Avro iken, bu rakam Türkiye'de 1-2 Avro. Türkiye'de çiçeğe bir talep var. Yakın bir gelecekte Türkiye'deki çiçek tüketimi daha da artacak. Çünkü Türkiye'de çiçek kültürü yeni yeni gelişmeye başladı. Artık insanlar evlerinde, bahçelerinde çiçek görmek istiyor. Yapılan promosyonlar sayesinde insanlar en güzel ve en ucuz hediyenin çiçek olduğunu görmeye başladı."

-"İngiltere'ye 12 milyon dolarlık çiçek ihracatı yapıldı"-

Süs bitkilerinde en çok ihracatın 12 milyon dolar ile İngiltere'ye yapıldığını anlatan Bağdatlıoğlu, bu ülkeye ağırlıklı olarak karanfil gönderildiğini belirtti. Bağdatlıoğlu, en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında İngiltere'yi Almanya ve Hollanda'nın takip etiğini de sözlerine ekledi.

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İstanbul









http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
05.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çay Tarım Ruhsatlarına yeni düzenleme
Link: Çiçekçiler Gül Yetiştiremiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız