Çiçekçiler Sevgililer Günü'ne gül yetiþtiremiyor ÝSTANBUL - Süs Bitkileri Ýhracatçýlar Birliði Baþkaný Osman Baðdatlýoðlu, sevgililer gününün "kýrmýzý gül" ile akýllarda yer ettiðini belirterek, "Son 5-6 yýldýr sevgililer gününde bir patlama yaþýyoruz ve kýrmýzý gül talebini karþýlayamýyoruz. Milyonlarca dal gül ithal etmek zorunda kalýyoruz. Bu bize zarar veriyor" dedi. Süs bitkileri sektörü hakkýnda bilgi veren Baðdatlýoðlu, sektör için sevgililer günün büyük önem taþýdýðýný, sektörün en çok iþ yaptýðý diðer günlerin ise anneler günü, bayram günleri ve yýlbaþý günlerinin olduðunu söyledi. Þu anda Türkiye'nin gül ithal eden bir ülke haline geldiðinden yakýnan Baðdatlýoðlu, "Kolombiya, Ekvator, Kenya ve Etiyopya'dan gül ithal ediyoruz. Bu da iç pazardaki ithalat ihracat dengesini bozar duruma geldi. Sevgililer gününde iç pazardan Türkiye'deki üretimin 5-10 katý talep gelmeye baþladý. Zira sevgililer günü 'kýrmýzý gül' ile akýllarda yer ettiði için Türkiye son 5-6 yýldýr kýrmýzý gül talebini karþýlayamýyor. Milyonlarca dal ithal ediliyor. Türkiye, talep edilen gülün yarýsýný bile üretemiyor" diye konuþtu. Ýhracatçýlar olarak, ülkeye döviz getirmeye çabaladýklarýna dikkati çeken Baðdatlýoðlu, iç pazarda özellikle Sevgililer Gününde artan "gül" talebine iþaret etti. Baðdatlýoðlu, "Ýç pazarda inanýlmaz bir gül talebi var. Basýndaki promosyonlarla bu talep çok büyük boyutlara geldi. Bu da bize zarar vermeye baþladý. Türk halkýnýn aklýna çiçek denince gül gelmesi bizi üzüyor. Çiçek demek gül demek deðildir. Þakayýk, anemon, karanfil gibi Türk orijinli çiçekler yerine, sadece gül gelmesi bizi rahatsýz ediyor. Her yýl milyonlarca dal gül ithal etmek zorunda kalmamýz ithalat ihracat dengesini olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandý.
Talebi karþýlamak için artýrýlan gül üretimi de sorun oluyor Baðdatlýoðlu, talebi karþýlamak için aðýrlýklý olarak gül üretilmeye baþlanmasýnýn da sorun olduðuna dikkati çekerek, "Sýrf gül üretmeye kalktýðýmýzda bu sefer de elimizde kalýyor. Zira güle talep sadece sevgililer günü nedeniyle bu kadar yükseliyor. Onun dýþýndaki günlerde yerel üretim talebi karþýlayabiliyor" dedi.
2013'te 100 milyon dolarlýk çiçek ihracatý hedefliyoruz Baðdatlýoðlu, geçen yýl Sevgililer Gününde karanfil baþta olmak üzere 20 milyon dal çiçek ihraç ettiklerini vurgulayarak, "Bu yýl 30 milyon dala tekabül edecek. Böylece 5 milyon dolarlýk bir ihracat yakalayacaðýz. Avrupa'daki kriz nedeniyle 2012'de dünya pazarlarýnda süs bitkilerinde yüzde 30'luk bir daralma oldu. Buna raðmen 2012'de 75 milyon dolarlýk bir ihracat yaptýk, 2013'te 100 milyon dolarlýk bir ihracat hedefini yakalamak istiyoruz. Ocak ayý verilerinde geçen yýla göre yüzde 10 artýþ saðladýk" bilgisini verdi.
Çiçek talebi dünyada azalýrken, Türkiye'de artýyor Sektörün istihdama da büyük katkýsý olduðunun altýný çizen Baðdatlýoðlu, þunlarý kaydetti: "Süs bitkileri sektöründe paydaþlarýyla birlikte yaklaþýk 300 bin kiþilik bir ordu çalýþýyor. 25 bin kiþilik bir ordu da ihracat kýsýmýnda görev alýyor. Her þey Türkiye'de üretildiði için katma deðeri yüksek bir sektör. Dünyada süs bitkisi sektöründe yaþanan daralmaya raðmen Türkiye'de bir talep artýþý var. Dünyada kiþi baþý çiçek tüketimi 75-80 Avro iken, bu rakam Türkiye'de 1-2 Avro. Türkiye'de çiçeðe bir talep var. Yakýn bir gelecekte Türkiye'deki çiçek tüketimi daha da artacak. Çünkü Türkiye'de çiçek kültürü yeni yeni geliþmeye baþladý. Artýk insanlar evlerinde, bahçelerinde çiçek görmek istiyor. Yapýlan promosyonlar sayesinde insanlar en güzel ve en ucuz hediyenin çiçek olduðunu görmeye baþladý."
Ýngiltere'ye 12 milyon dolarlýk çiçek ihracatý yapýldý Süs bitkilerinde en çok ihracatýn 12 milyon dolar ile Ýngiltere'ye yapýldýðýný anlatan Baðdatlýoðlu, bu ülkeye aðýrlýklý olarak karanfil gönderildiðini belirtti.
Baðdatlýoðlu, en çok ihracat yapýlan ülkeler sýralamasýnda Ýngiltere'yi Almanya ve Hollanda'nýn takip etiðini de sözlerine ekledi. |