Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

'Mevsim sebze ve meyvesi tüketin aile bütçesine katkıda bulunun'
 

BURSA (CİHAN)- Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, aile bütçesine katkı sağlamak için serada üretilen patlıcan, biber, domates yerine mevsim sebze ve meyvesinin tüketilmesini önerdi. Çakman, " Mevsim sebze ve meyveleri hem fiyat olarak çok uygun hem de sağlığın koruması açısından daha faydalı." dedi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yeni yılın ilk ayında domates 'zam şampiyonu' oldu. Geçen aylarda çarşı pazarda kilosu 1,5-2 liradan satılan domatesin fiyatı 6 liraya kadar yükseldi. Domates fiyatındaki yükselişte Antalya’daki seraların lodoslu havalarda zarar görmesinin ciddi tesiri bulunduğunu anlatan TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, vatandaşlara yine ‘Sera ürünü yerine mevsim sebze, meyvesi tüketin’ çağrısında bulundu. Son günlerde halk arasında 'pastırma sıcakları' olarak bilinen ılık havaya rağmen domatesin kilosunun 2 ila 6 TL arasında satıldığını belirten Çakman, “Serada üretilen patlıcan, biber, salatalık, domatesin fiyatı vatandaşın alım gücünü zorluyor. Pahalı sera ürünleri yerine, mevsim ürünlerinin tercih edilmesinin vatandaşın ev ekonomisine ciddi katkıda bulunacaktır. Portakal, mandalina, muz, ıspanak, pırasa, karnabahar gibi ürünlerin tam zamanı. Her ürünü mevsiminde tüketmek gerekir. Ispanak, karnabahar, pırasa gibi mevsim sebzeleri pazarlarda bol miktarda bulunuyor. Vatandaşımız mevsim ürünlerini tercih ederek hem damak tadını, hem de ekonomilerini koruyabilirler. Sektörümüzdeki fiyatlar arz talebe göre değişiyor. Biz vatandaşlarımıza 'mevsim ürünü tüketin' çağrısında bulunuyoruz.” diye konuştu.

Domatesin evlerden çok otel ve fast food sektöründe kullanıldığına işaret eden Çakman’a göre; özellikle çalışan eşlerin evlerinde haftanın büyük bölümünde yemek pişirilmiyor. Bunun da dışarıda yeme alışkanlığının artırdığını anlatan Mehmet Çakman şunları kaydetti: “Enflasyon oranı yüzde 7’ler seviyesindeyken domatese yapılan zam oranı yüzde 50’inin üzerinde. Domatesin kullanımı evlerde azaldı ama otel ve fast food sektöründe domates yoğun olarak kullanılıyor. Seraların zarar görmesinin yanı sıra bu durum da zammın sebepleri arasında. Tabii benzine yapılan zamlar da artışta önemli yere sahip.”
CİHAN

Ekleme Tarihi
06.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: sebze ve meyve
Link: Mevsim sebze ve meyvesi tüketin aile bütçesine katkıda bulunun




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız