Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındıkçılar Lisanslı Depoculuk İstiyor

 
Türkiye'de fındık üretiminin yüzde 8'ini karşılayan, toplam fındık ihracatının ise yüzde 40'ını gerçekleştiren Trabzon'da üretici ve tüccarlar lisanslı depo kurulmasını istiyor.


Tuğba Yardımcı Mısır - Türkiye'de fındık üretiminin yüzde 8'ini karşılayan, toplam fındık ihracatının ise yüzde 40'ını gerçekleştiren Trabzon'da üretici ve tüccarlar lisanslı depo kurulmasını istiyor.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın Türkiye için çok önemli bir ürün olduğunu belirterek, "Fındık ihracatı, Türkiye'nin önemli ihraç kalemlerinden biridir. Hatta fındık hiçbir girdisi olmadan net döviz kazandıran en önemli tarım ürünüdür" dedi.

Köleoğlu, Trabzon'un fındıkta söz sahibi iller arasında yer aldığına dikkati çekerek, "İlimizde yılda ortalama 48-50 bin ton üretim yapılıyor. Bu da Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 8'idir ama Trabzon için fındığın asıl değeri, ihracatıyla ilgilidir. 2012 yılında gerçekleştirilen ihracat rakamlarına baktığımızda, Trabzon'dan yapılan ihraç miktarının Türkiye toplamının yüzde 40'ı olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin geçen yıl 265 bin ton fındık ihraç ederek, karşılığında yaklaşık 1,8 milyar dolar gelir sağladığını anımsatan Köleoğlu, şöyle devam etti:

"Trabzon'un bu ihracattaki payı 717 milyon dolardır. Ancak Türkiye ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştiren Trabzon'da yıllardan beri mücadelesini vermemize, araştırmalar yapıp, raporlar hazırlamamıza rağmen lisanslı depo bulunmamaktadır. Geçtiğimiz yıl Düzce ile Ordu'nun Ünye ilçesinde tam bir hazırlık yapılmadan, gerçek anlamda lisanslı depo denilemeyecek iki ayrı yerde sistem uygulanmaya kalkıldı ancak gerektiği kadar tanıtılıp anlatılamadığı için ilgi gösterilmemesi üzerine faaliyetleri durduruldu."

Köleoğlu, TOBB'nin isteği ile 2010 yılında "Fındık Lisanslı Depoculuğunda İdeal Depo Binasının Teknik Açıdan Yeterlilik Koşullarının Belirlenmesi Araştırması" yaptıklarını, 2011'de ise TMO'ya REYSAŞ tarafından kiralanan fındık depolarının lisanslı depoculuk yapmaya müsait olup olmadığının araştırılması konusunda proje hazırlayarak yetkililere sunduklarını hatırlattı.

"Bizim isteğimiz gerçek anlamda lisanslı depoculuk yapılabilecek binaların inşa edilmesi, bunlardan birinin de öncelikli olarak Trabzon'a yapılmasıdır" diyen Köleoğlu, maliyetinin yüksekliği nedeniyle depoları TTB'nin inşa edemediğini vurguladı.

-"Lisanslı depoculuk uygulaması hem üreticinin hem de ihracatçının lehine olacaktır"-

Köleoğlu, öncelikle Trabzon'da yapılmasını istedikleri proje için gerekli yerlere müracaat ettiklerini ancak sonuç alamadıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Lisanslı depoculuk uygulaması hem üreticinin hem de ihracatçının lehine olacaktır. Lisanslı depoculuğa geçilmesiyle, fındıkla ilgili bütün alışveriş aynı zamanda ürün borsasını da içerecek bu sistem üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu işten üreticinin hiçbir zararı olmayacak, aksine kazançlı çıkacaktır. Fındık ihtiyacı olan kişiler de gelip ürün borsacılığı sistemi çerçevesinde lisanslı depolardan ürün temin edebilecek.

Fındığın kurtuluşu ve piyasada istikrarlı fiyat için lisanslı depoculuk sistemi mutlaka uygulanmalıdır. Sistemin hayata geçmesiyle fiyatlara da arz talep ortamında denge gelecektir."

Fındığını toplayan ve satmak istemeyen üreticinin ürünlerini lisanslı depolara teslim edebileceklerini dile getiren Köleoğlu, "Lisanslı depolara teslim edilen fındığın karşılığında üreticiye belge verileceği için herhangi bir risk olmayacak. Lisanslı depolara verildiği için piyasaya çok fazla miktarda fındık gelip, fiyatları etkileme durumu da ortadan kalkacaktır" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Kemal Kaymak - Trabzon







http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
06.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Fındıkçılar Lisanslı Depoculuk İstiyor
Link: Fındıkçılar Lisanslı Depoculuk İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız