Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çiçekler artık Hollanda’dan değil, Kenya’dan geliyor  

Çiçekler artık Hollanda’dan değil, Kenya’dan geliyor 

 
 
İZMİR (CİHAN)- 14 Şubat Sevgililer Günü’nde artan talebi yerli üretimden karşılayamayan çiçekçiler, çareyi ithalatta buluyor.
 
Başta Hollanda olmak üzere milyonlarca dal gül ithal ediliyor ancak buradan geç gelmesi ve pahalıya mal olması, farkla tedarikçi arayışına yöneltiyor. Son yıllarda çiçekçilikte büyük gelişme kaydeden Kenya, hem ucuz hem de kaliteli üretimiyle Türk çiçekçilerinin yeni tedarikçisi oldu. Şimdiye kadar ithalatı Hollanda’dan yapan Türkiye’nin en büyük çiçek toptancısı Kuzum Tarım Flowers, artık ihtiyacını Kenya’dan karşılıyor. İki hafta önce Kenya’ya giden Genel Müdür Uğur Benzer, oradaki üreticilerle 10 yıllık anlaşma yaptı. Benzer, yılda 20 milyon olmak üzere 10 yıl boyunca toplam 200 milyon dal gül alacak. Dünyanın her tarafından çiçek alıp pazarladıklarını belirten Benzer, “Son dönemde Afrika’ya yöneldik. Yardım amacıyla artık çiçeklerimizi Kenya’dan alıyoruz.” dedi.

Kenya, yıllık 1 milyar doları aşan ihracatıyla kesme çiçekte Hollanda ile yarışıyor. İklim avantajı sayesinde dünyanın en kaliteli güllerini yetiştiren Kenya, Hollanda’nın rakibi oldu. Çiçekçiler, THY’nin direkt seferlere başlamasıyla rotayı, Afrika’nın parlayan yıldızı Kenya’ya çevirdi. Daha önce Kenya gülünü Hollanda’daki toptancılardan alan çiçekçiler, bu ülkeden doğrudan ithalata başladı. Sevgililer Günü’nde iç piyasanın talebini karşılamak için Kenya’ya yönelen Genel Müdür Uğur Benzer, “Kenya, çiçekçilikte kendini geliştirmeye çalışıyor. Bu gelişime katkımız olması için daha önce Hollanda’dan aldığımız gülü, Kenya’dan tedarik etmeye başladık. İki hafta önce Kenya’ya gittim, üreticilerle görüştüm. Periyodik olarak 10 yıl boyunca Kenya’dan gül alacağız.” diye konuştu. Kenya gülünün Hollanda üzerinden yüzde 50 pahalıya geldiğine dikkat çeken Benzer, şöyle devam etti: “Ayrıca altı günde ancak ulaşıyor. Bu süre zarfında raf ömrü üçte bire düşüyor. İkinci üçüncü elden geldiği için de fiyatı artıyor. Direkt Kenya’dan aldığımızda üçüncü günde satışa sunuyoruz.”

Kenya'nın çiçek üretiminde uygun bir iklime sahip olduğunu, 12 ay boyunca aynı kalitede çiçek üretimi yapılabildiğini, ayrıca işgücü ve maliyetlerin çok ucuz olduğunu kaydeden Uğur Benzer, gülün dışında farklı çeşitler üretmelerini de istediklerini aktardı. Kenya’daki üretimin neredeyse tamamının gülden oluştuğunu vurgulayarak, “Bizim talebimiz üzerine diğer çeşitleri de üretecekler. Böylece farklı çeşitlere de girmiş olacaklar.” dedi. Birkaç yıl sonra Kenya’da üretime geçmeyi de planladıklarını, hem kaliteyi artırmak hem de istihdama katkı sağlamak amacıyla 500 dönüm gül serası kurmayı hedeflediklerini ifade etti.

ÇİÇEK İTHALATI YÖN DEĞİŞTİRİYOR

İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Mesut Tutar da çiçek ithalatının yön değiştirmeye başladığını belirterek, “Gül artık Hollanda’dan değil, Kenya’dan geliyor.” dedi. Hollanda çiçeğinin daha pahalı olmaya başladığına dikkat çeken Tutar, “Türk çiçekçileri olarak şimdiye kadar Kenya güllerini Hollanda üzerinden alıyorduk. İlk defa Kenya’dan direkt çiçek getirmeye başladık. Alınan her gül, aynı zamanda Kenya’ya yardım olarak geri dönüyor.” şeklinde konuştu. İnternetten çiçek alanları da uyararak, “Çiçek, çiçekçiden alınır. İnternetten alınan çiçek yapaydır. İnternetten verilen siparişler, çoğu zaman geç ve bozulmuş halde ulaşıyor. Bu nedenle yarım saatinizi ayırıp çiçekleri çiçekçiden alın, yoksa hüsrana uğrayabilirsiniz.” dedi. Mesut Tutar’ın verdiği bilgiye göre 14 Şubat’ta yerli gül 5, ithal gül 10, saksı orkide 75-100, tek orkide 25, Kazablanka 25-30, lilyum 10, gerbera 3, nergisin demedi 10 liradan satılacak.

HOLLANDA’NIN DÜNYAYA PAZARLADIĞI GÜLÜN YARISI KENYA’DAN GİDİYOR

Kenya’nın çiçeklerini, Hollanda pazarlıyor. Hollanda’nın dünya piyasalarına sattığı gülün yüzde 50’si Kenya’dan gidiyor. Ülkedeki üretimin yarıya yakını da Hollanda’nın kontrolünde. Geniş gül seralarına sahip olan Kenya, Hollanda’nın yönlendirmesiyle çiçek üretimine başladı. Ülkedeki toprak sahipleriyle uzun süreli anlaşmalar yaparak gül ürettiren Hollanda, bu çiçekleri kendi üzerinden bütün dünyaya pazarlıyor. Son birkaç yıldır yüksek kalitede üretim yapan Kenya’yı keşfeden Türk tedarikçiler, Hollanda’yı devre dışı bırakarak doğrudan alım yapıyor. CİHAN

Ekleme Tarihi
13.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çiçek,hollanda,kenya
Link: Çiçekler artık Hollanda’dan değil, Kenya’dan geliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız