Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sevgililer Günü, Türkiye'yi gül ihracatçısı yaptı
 
Türkiye, bu yıl ilk kez kırmızı gül ihracatçısı oldu...


İZMİR - Geçen yıl kar yağışı nedeniyle kırmızı gül üretiminde sıkıntı yaşayan ve 14 Şubat Sevgililer Günü için gül ithal etmek zorunda kalan Türkiye, bu yıl hem iç talebi hem de ihraç talebini karşılayacak kadar gül yetiştirdi.


Türkiye, Sevgililer Günü nedeniyle artan talebi karşılamak isteyen Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Azerbaycan ve Rusya'ya kırmızı gül satarak bu üründe ilk kez ihracatçı oldu.
İzmir Çiçekçiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Tutar, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kırmızı güllerin yüzde 80'inin Menderes havzasında yetiştirildiğini belirtti.
Geçen yıl yağan kar nedeniyle seraların zarar gördüğünü, çiçeklerin açmadığını ifade eden Tutar, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde artan talebin karşılanması için de Kolombiya'dan yaklaşık 1 milyon demet kırmızı gül ithal edildiğini hatırlattı.

Tutar, bu yıl hava koşullarının uygun olması nedeniyle üretici açısından güzel bir yıl olduğunu vurgulayarak, "Bölgede kaliteli, Türkiye'ye yetecek miktarda üretim yapıldı. Hatta ihracat talebini karşılayacak kadar üretim oldu. Türkiye bu yıl ilk kez kırmızı gül ihraç etti. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Azerbaycan ve Rusya 14 Şubat nedeniyle artan kırmızı gül talebini karşılamak için Türkiye'den alım yaptı" dedi.

Tutar, Türkiye'nin karanfilde ihracatçı olduğuna ancak kırmızı gülü ilk kez ihraç ettiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İhracat talebini karşılayacak miktarı, standardı yakaladık. Bundan sonra yurt dışına gül gönderme durumumuz olacak. 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle gül talep eden ülkelere 500 bin adet kırmızı gül ihraç ettik. Bu da yaklaşık 1,5 milyon lira değerinde. İhracat bundan sonra da devam edecek. Türkiye'nin yakın olması avantajı var, bu ülkelere dayanıklı gül gidiyor. Devletin de destek vermesini istiyoruz. Sadece İzmir'de 7 bin üretici var. Aileleriyle on binlerce insan geçimini buradan sağlıyor."

Renkli güller Kenya'dan
Tutar, sarı, pembe, beyaz renklerdeki güllerin üretiminin zor ve daha maliyetli olması nedeniyle Türkiye'de yeterince üretilmediğini, bu ürünlerin Kenya'dan ithal edildiğini söyledi.
Artan gül taleplerinin fiyatları yükseltebildiğini anlatan Tutar, bu konuda tüm çiçekçilerle ortak karar aldıklarını, yerli güllerin tanesinin 5 liradan, ithal güllerin tanesinin ise 10 liradan satılmasını kararlaştırdıklarını, daha yüksek fiyat talep edenlerin odaya şikayet edilebileceğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Sevgililer Günü, Türkiye, gül, ihracat,
Link: Sevgililer Günü, Türkiye'yi gül ihracatçısı yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız